Novi Sad: Zbog sukoba KCV i Medicinskog fakulteta prekinuta praksa za studente

"U pozadini sukoba dve ustanove je izbor dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu"

23. maja 2018

Predstavnici Kliničkog centra Vojvodine (KCV) i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, održali su danas sastanak u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, sa ciljem da se reše neslaganja između rukovodstva ove dve institucije, zbog kojih je prekinuta praktična nastava studenata.

Klinički centar Vojvodine i Medicinski fakultet u Novom Sadu trebalo je još pre više meseci da potpišu sporazum, koji bi definisao uslove za obavljanje studentske praktične nastave i specijalističkog staža u KCV, što je redovna praksa, ali je KCV fakultetu u članu 11 tog sporazuma tražio velike iznose naknade.

KCV je od fakulteta tražio 10.000 dinara za praktičnu nastavu po studentu u jednom semestru, za specijalistički staž nezaposlenih 50.000 dinara godišnje i 100.000 dinara za specijalizante koji su zaposleni na KCV.

Sastanak u Pokrajinskoj vladi incirao je sekretara za zdravstvo Zoran Gojković, jer su sukobi oko sporazuma eskalirali u poslednja dva dana, napominjući da u ovoj situaciji najveće posledice „trpe studenti i da je to nedopustivo“.

Nakon sastanka, postignut je dogovor da će rukovodstvo Medicinskog fakulteta pristupiti nalaženju rešenja za finansiranje praktične nastave u KCV i da će potpisati sporazum o saradnji.

Predstavnici Kliničkog centra Vojvodine obavezali su se da će do potpisivanja sporazuma i rešavanja nesuglasica, „izaći u susret studentima Medicinskog fakulteta i dopustiti nesmetano obavljanje praktične nastave“.

Potpisan sporazum o međusobno regulisanim obavezama stupiće na snagu 15. oktobra 2018. godine sa početkom nove školske godine, dodali su iz Pokrajine nakon sastanka.

Dekan Medicinskog fakulteta Snežana Brkić rekla je da završetak ovogodišnjeg letnjeg semestra „neće biti ugrožen zbog kratkotrajnog prekida praktične nastave“.

Lokalni radio 021 ranije je izveštavao da je u pozadini sukoba ove dve ustanove izbor dekana Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koji je mesecima opstruisan, jer se članovi Saveta fakulteta koji bi trebalo da odlučuju o izboru za novog dekana „ne pojavljuju na sednicama“.

Dekan će biti biran između aktuelnog upravnika Betanije Tihomira Vejnovića, potpisnika apela 650 javnih ličnosti koji su podržali Aleksandra Vučića u kandidaturi za predsednika, i sadašnje dekanice Snežane Brkić, koja nije pripadnica stranke, ali je vezana za čudan slučaj uzbunjivačice Bojane Bokorov sa instituta za onkologiju Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga