Novi Sad za JMBG i Bosnu i Hercegovinu

Ovim protestom želimo da pokažemo da smo prevazišli religijske, etničke i nacionalističke prepreke

11. juna 2013

Grupa aktivista i građana Novog Sada okupila se večeras na glavnom gradskom trgu sa transparentima podrške protestantima iz Sarajeva, koji već skoro nedelju dana protestuju zbog blokade izdavanja JMBG u Bosni i Hercegovini.

Protest u Novom Sadu organizovan je spontano, putem društvenih mreža i okupio je nekoliko desetina aktivista i Novosađana, kojima su se pridruživali i slučajni prolaznici.

Na transparentima koje je grupa istakla pisalo je “JMBG Novi Sad” i “Novi Sad za JMBG”.

“Ovim protestom želimo dati podršku građanima BiH i želimo da pokažemo da smo prevazišli religijske, etničke i nacionalističke prepreke”, rekao je Bojan, jedan od učesnika protesta, agenciji Beta.

DSC_0378Bojan je dodao da je važno da građani Srbije, regiona, ali i celog sveta pokazuju solidarnost jedni za druge i za probleme sa kojima se suočavaju, te da JMBG “nije samo unutrašnji politički problem Bosne i Hercegovine, već se tiče svih”.

Građani Bosne i Hercegovine danas su održali veliki protest ispred zgrade Parlamenta, na kojem su tražili da se donese Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana, kako bi deca rođena nakon 12. februara mogla dobiti JMBG, zdravstveno osiguranje i putne isprave.

Tekst i foto: Maja Leđenac (Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga