Novi Sad: Veliki problem kriminal među mlađima od 14 godina

Među njima ima i onih koji su počinili i po stotinu nedela

24. jan 2014

U Novom Sadu u porastu je maloletnički kriminal, a veliki problem predstavlja kriminal dece mlađe od 14 godina, koja ne podležu krivičnoj odgovornosti, kazali su danas predstavnici Policijske uprave Novi Sad.

Načelnik kriminalističke policije Mladen Korica rekao je na konferenciji za novinare da je u 2013. godini zabeleženo 1.030 krivičnih dela u kojima su učestvovali maloletnici, dok je u 2012. godini bilo 860 takvih nedela. On je dodao da je broj krivičnih dela sa učešćem maloletnika još veći, s obzirom da u statistiku ne ulaze deca mlađa od 14 godina, iako među njima ima i onih koji su počinili i po stotinu nedela. „To je složen problem, koji ne mogu da reše samo policija, tužilaštva i sudovi, već u rešavanje treba da se uključe svi nadležni organi i celo društvo“, poručio je Korica. Prema njegovim rečima, među krivičnim delima u kojima učestvuju maloletnici prednjače teške krađe (363), zatim krađe (196), razbojništva (135), a zabeleženo je i 14 teških telesnih povreda i jedno teško ubistvo.

Načelnik odeljenja policije Stevan Jarić rekao je da je od 129 škola u Južnobačkom okrugu, njih 29 pokriveno policajcima. „Policajcima nije mesto u školi, to nije ni u skladu sa standarima Evropske unije, a problem vršnjačkog nasilja je puno kompleksniji“, rekao je Jarić.

On je govorio i o nedavnom incidentu u Srednjoj ekonomskoj školi u Novom Sadu, kada su trojica mladića, koji ne idu u tu školu, upali na čas hemije i bejzbol palicama i srpom napali učenika trećeg razreda i lakše ga povredili. „Ekonomska škola je jedna od najbezbednijih škola u Novom Sadu, koja ima najviše učenika, ali se incidenti retko dešavaju. Ova trojica su ušli u školu i tačno su znali u koju učionicu treba da odu i koga traže. Udarili su mladića dva puta palicom i, srećom, nije bilo težih posledica“, ispričao je Jarić. Prema njegovim rečima, napadnuti mladić je od ranije poznat policiji, a nakon incidenta nije želeo da sarađuje s policijom, čime im je otežao posao. Dodao je da je napadnuti mladić na polugodištu prešao u Ekonomsku školu.

Predstavnica saveta roditelja osnovnih škola u Novom Sadu Dragana Ćorić zahvalila je policiji na trudu koji ulaže i ocenila da policija nije kriva za problem maloletničkog nasilja, već da su na ispitu pali pre svega porodica i roditelji.

Načelnik novosadske policije Stevan Krstić rekao je da se ne slaže sa ocenama da je Novi Sad najmanje bezbedan grad u Srbiji i dodao da su takve ocene proizašle iz toga što su pojedini mediji pogrešno interpretirali statistiku. „Kriminala ima, bilo ga je i biće ga. Policija ulaže maksimalne napore i sve raspoložive kapacitete da Novi Sad bude što bezbedniji. Ali, to je pitanje i za druge institucije ne samo za nas“, kazao je Krstić iupitao gde je nestao proces vaspitanja.

On je rekao da veliki problem predstavljaju i takozvane navijačke grupe, koje su u stvari grupe huligana, koje se bave kriminalom.

Stevan Jarić je dodao da su vođe tih „navijačkih grupa“ zapravo veoma često kriminalci, koji se bave razbojništvima, prodajom droge i slično, dok same grupe huligana funkcionišu kao gangovi. „Jedan deo njih se s godinama smiri, zasnuje porodicu, zaposli se… Drugi deo, međutim, još više ogrezne u još gorem kriminalu„, rekao je Jarić.

Predstavnici pogranične policije pri Policijskoj upravi Novi Sad kazali su da im problem predstavlja činjenica da još uvek nije do kraja definisana granica između Hrvatske i Srbije. Oni su naveli da na njihovom području odgovornosti ima ilegalnih migracija i dodali da ilegalni migranti najčešće dolaze preko Makedonije i Crne Gore, da je najčešće reč o državljanima pakistana i Afganistana, i da najšešće pokušavaju ilegalno preći granicu sa Mađarskom.

Načelnik saobraćajne policije Milovan Glođović rekao je da je policija nabavila dva nova radara i da će češće kontrolisati brzinu vozila, a češće će to raditi bez zaustavljanja vozila, sa fotografisanjem i slanjem prekršajnih prijava na adresu vlasnika vozila. Najavio je i da će policija nastaviti sa kontrolom alkoholisanosti vozača, ali i sa kontrolom ponašanja pešaka u saobraćaju.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga