Umetnost 70-ih i kontinuitet

Izložba pruža sveobuhvatan prikaz umetničkih izraza koji su krajem 60-ih godina 20. veka prepoznati u okviru pojmova konceptualna umetnost i neoavangarda, čiji je uticaj iz Evrope odjeknuo na jugoslovenskoj umetničkoj sceni nakon 1968. godine

22. okt 2012

Izložba “Umetnost ili život. Nova umetnost sedamdesetih i kontinuitet. Izbor iz Vujičić kolekcije”, čija je autorka Lidija Merenik, predstavlja u Galeriji poklon zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu umetnike i grupe koji pripadaju srpskoj i jugoslovenskoj konceptualnoj i neoavangardnoj sceni 70-ih i njenim kasnijim uticajima.

Izložba pruža sveobuhvatan prikaz umetničkih izraza koji su krajem 60-ih godina 20. veka prepoznati u okviru pojmova konceptualna umetnost i neoavangarda, čiji je uticaj iz Evrope odjeknuo na jugoslovenskoj umetničkoj sceni nakon 1968. godine.

Postavka predstavlja dela umetnika začetnika konceptuale, okupljenih oko Tribine mladih u Subotici i Novom Sadu, zatim pripadnika umetničke scene 70-ih i članova grupe Bosch+Bosch, grupe KÔD, grupe Ǝ i Verbumprograma. Kao predstavnici beogradske scene koji su delovali u okviru Likovne tribine i programa Studentskog kulturnog centra, istaknuti su pripadnici grupe Šestoro umetnika. Rodonačelnike nove umetnosti smenjuju umetnici 80-ih i 90-ih godina, koji su takođe predstavljeni.

Na izložbi su zastupljeni: Bogdanka Poznanović, Slavko Matković, Laslo Salma (Laszlo Szalma), Balint Sombati (Szombathy), Laslo Kerekeš, Katalin Ladik, Atila Černik (Attila Cserznik), Mirko Radojičić, Slavko Bogdanović, Miroslav Mandić, Vladimir Kopicl, Verbumprogram, Neša Paripović, Gergelj Urkom, Slobodan Era Milivojević, Dragoljub Raša Todosijević, Vujica Rešin Tucić, Dragomir Ugren, Slobodan Tišma, Jožef Markulik, Jaroslav Supek, Vojislav Despotov, Ante Vukov, Radomir Damnjanović Damnjan, Braco Dimitrijević, Ratomir Kulić, Vladimir Mattioni, Živko Grozdanić, Veljko Vujačić, Zoran Dimovski, Srđan Apostolović, Bata Krgović, Dragan Rakić, Rastislav Škulec, Zoran Pantelić, Zoran Naskovski, Ivan Ilić, Mirjana Đorđević, Manik (Nikola Pilipović i Marija Vauda)…

Izložbu je otvorio 19. oktobra zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić, koji je rekao da ta postavka sa radovima iz sada već davnih dana i dalje nudi mnogo dilema o prirodi i značenju umetnosti, umetničkog čina i dela, što je još jedna potvrda autentičnosti i posebnosti nove umetnosti.

Vujičić kolekcija je privatna umetnička zbirka srpske umetnosti XX veka, sa sedištem u Beogradu, a obuhvata radove više od 200 autora sa više od 500 umetničkih dela – slika, skulptura, crteža, grafika, fotografija, printova i radova konceptualne umetnosti.

Jedna je od retkih kolekcija u Srbiji koja se bavi sakupljanjem, izlaganjem i publikovanjem dokumenata ili umetničkih dela nove umetničke prakse i konceptualne umetnosti 70-ih godina XX veka, pri čemu je znatna pažnja posvećena artefaktima vojvođanske neoavangarde tog perioda. Vujičić kolekcija upotpunjena je zbirkom arhivske građe i dokumentarnog materijala, bibliotekom i elektronskim i štampanim registrom.

Izložba u Galeriji Rajka Mamuzića otvorena je do 17. novembra.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga