Novi Sad: U toku kampanja za prikupljanje novca za personalne asistente

"Od svih lokalnih samouprava koje izdvajaju sredstva za personalne asistente, samo Jagodina i Novi Sad još to nisu uradili"

04. jula 2019

Centar Živeti uspravno iz Novog Sada, pokrenuo je takozvanu „crowdfunding“ kampanju kako bi donacijama prikupio sredstva za usluge personalne asistencije osobama sa invaliditetom.

Ovaj alternativni način finasiranja je pokrenut na sajtu www.donacije.rs a udruženje prikuplja sredstva za osam mesečnih zarada personalnih asistenata, kako bi obezbedilo kontinuitet te usluge i funkcionisanje osoba sa invaliditetom do ulaska u gradski sistem socijalne zaštite.

„Pozivamo vas da u skladu sa svojim mogućnostima donacijom, obaveštavanjem drugih ili na bilo koji drugi način koji smatrate relevantnim, učestvujete i u ovoj kampanji. Jako je važno da svi zajedno posdstaknemo grad Novi Sad da izmeni odluku. Od svih lokalnih samouprava koje izdvajaju sredstva za personalne asistente, samo grad Jagodina i Novi Sad još to nisu uradili„, apelovali su iz udruženja.

Centru nedostaju sredstva za 22 plate asistenata u maju i junu, pa se apeluje na ljude dobre volje da svojim donacijama pomognu da se ta usluga održi.

Po saznanjima centra, usluga će biti kasnije namenski finansirana kroz javnu nabavku u gradu, kako je predviđeno Zakonom o socijalnoj zaštiti, a počev najkasnije od drugog kvartala 2020. godine.

„U aprilu smo imali dva sastanka s pomoćnicama gradonačelnika na kojima je izneto da je izmena Odluke o socijalnoj zaštiti i izdvajanje sredstava za ovu uslugu na osnovu nje, jedan od prioriteta Grada“, naveli su iz udruženja.

Centar Živeti uspravno pruža uslugu personalne asistencije za 10 korisnika u Novom Sadu i jednog u Subotici, dok je još 11 osoba na listi čekanja, od kojih je za šest usluga hitna.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga