Novi Sad: Stanovnici Bulevara oslobođenja protestovali zbog izgradnje višespratnice

"Ukazuju da su na ovom terenu visoke podzemne vode"

13. jula 2019

Stanari zgrade na Bulevaru oslobođenja broj 15-25 u Novom Sadu, okupili su se sinoć na drugom protestu koji se organizuje zbog najave da će investitor Put- invest na platou između Idee i Simpa, podići višespratnu zgradu.

Iako su svesni da će do izgradnje verovatno doći, stanari žele da upozore javnost na neke od problema koji se mogu javiti ukoliko dođe do izgradnje u obimu koji planira investitor. U saopštenju za javnost upozoravaju na moguće posledice po zdravlje i bezbednost stanara, ali i narušavanje stanja životne sredine.

Stanari zahtevaju da grad investitoru omogući da budućoj zgradi vozilima prilazi sa Bulevara, a ne iz slepe ulice ispred ulaza zgrade koja je jedini prilaz stanarima do svojih stanova i garaža. Ovaj prolaz je ujedno i jedini kojim mogu da prođu kola hitne pomoći ili vatrogasci ukoliko to bude potrebno.

Prema navodima stanara, investitor je dobio dozvolu za izgradnju objekta S+P+2. Međutim, kako napominju, na sastanku sa stanarima pre dva dana investitor je rekao da će u okviru objekta postojati i podzemna garaža.

„Grad ga, kako je naveo, zakonski obavezuje da na svakih izgrađenih 70 m2 obezbedi po jedno parking mesto, a kopanje podzemne garaže je po njegovoj izjavi jedini način da to uradi“, dodaje se u saopštenju.

Stanari ukazuju da su ga tad upozorili da su na ovom terenu visoke podzemne vode, kao i da je prilikom radova na jednom objektu u blizini već došlo do pucanja zidova u njihovoj zgradi. Zato zahtevaju da se spreči kopanje podzemne garaže i da investitor na neki drugi način obezbedi potrebna parking mesta.

Zahtevaju takođe da se spreči dalja seča zdravih stabala kako bi se izveli predstojeći radovi. Dva stabla su već posečena, a ona se, kako je utvrđeno, nalaze na parceli koju je investitor kupio.

„Na sastanku koji smo imali sa investitorom, u prisustvu predstavnika Mesne zajednice ‘Sava Kovačević’, pokušali smo da se usaglasimo i da zajednički, kao buduće komšije, iznesemo probleme gradskim vlastima uz zahtev da se reše. Dogovoreno je da MZ uz prikupljene potpise stanara zakaže zbor na kojem će se pojaviti i predstavnici vlasti da vidimo da li mogu da se prevaziđu trenutni problemi“, navode stanari.

Stanari su tokom jučerašnjeg protesta prikupili potpise potrebne za sazivanje zbora, koje će pokušati u ponedeljak da predaju MZ.

Međutim, kako dodaju, zateklo ih je saopštenje za medije investitora o održanom sastanku sa stanarima koje se pojavilo u medijima dok je skup još trajao.

Prema njihovim rečima, u tom saopštenju navodi se da je investitor ponudio da sagradi moderno igralište umesto onog na kojem će biti izgrađena zgrada. Pri tome je postojeće igralište nazvao „navodnim“ opisujući ga kao ruinu, kažu stanari.

„Objasnili smo mu da ne postoji drugo adekvatno mesto u blizini gde bi moglo da se izgradi igralište. Što se tiče sumnje u trenutnu namenu površine, poručili smo investitoru da dođe i sam proveri koliko se tu svakodnevno dece igra“, piše u saopštenju.

Stanari su najavili da će nastaviti sa protestima, dok će, prema njihovim navodima, investitor najkasnije za 10 dana početi s planiranim radovima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga