Novi Sad slavi i Novu godinu po kalendaru Julija Cezara

Zvuci sa kamena na betonu

10. jan 2013

– Prvi put, posle dugo, dugo organizovaćemo doček Nove godine po julijanskom kalendaru – najavio je na pres konferenciji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obeležavanje novog leta u glavnom gradu Vojvodine i po starom kalendaru.

Proslava, koja će se odigrati 13. januara na Tgu slobode počeće u 21 sat, a na bini pred Gradskom kućom pred Novosađane će stati samo novosadski izvođači, što je za gradonačelnika, kako je izjavio, “veliko zadovoljstvo”, te se nada da će “Novosađani znati to da cene”. Posebno, što će te noći bendovi – “Garavi sokak, “Apsolutono romantično”, “Amajlija”, “Uvertira”, zatim pevačka grupa Udruženja “Zvuci s kamena” kao i ženska pevačka grupa “Rođenica” – nastupati besplatno. Repertoar se pruža od izvornog pevanja do roka.

Za dan grada novo bratimljenje

Gradonačelnik Vučević najavio je, govoreći o obeležavanju 1. februara, da će se za Dan grada, Novi Sad zbratimiti još sa jednim gradom. On nije želeo da kaže koji je to grad, niti iz koje zemlje će biti novi pobratim Novog Sada.
Prvi februar, dan kada je 1748. godine Novi Sad Elibertacionom poveljom carice Marije Terezije dobio status slobodnog kraljevskog grada, (kupivši ovaj status za 80.000 rajnskih forinti), obeležiće se, po rečima Vučevića, svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu, a najverovatnije i celodnevnim programom. Dolazak na ovu svečanost potvrdili su, rekao je Vučević, mnogi inostrani gosti.

– Mi ćemo svirati za džabe, ali ne i zabadava – rekao je frontmen benda “Garavi sokak” Bane Krstić, najavivši da će žurka biti “emotivna, svečana i komšijska, te da će Novi Sad te noći biti sam sa sobom, na ti!”.

Petar Alvirović iz “Apsolutno romantično” posebno je izrazio zadovoljstvo što su se zvaničnici setili da postoje i novosadski bendovi.

Tijana Stanković predstavila je pevačku grupu “Rođenica” kao grupu koja “prezentuje tradicionalnu vokalnu muziku iz Vojvodine, Srbije, pa i šire”.

– Najzad ima mesta i za nas koji se bavimo jednim vidom očuvanja srpske tradicije, pa ćemo te noći na Trgu imati petnaest do dvadeset minuta duhovno-patriotskog bloka. Svi će se osećati ponosnima što se nalaze sa nama na trgu Svetozara Miletića – najavio je svoj novogodišnji nastup Vladimir Bajić iz udruženja “Zvuci s kamena”.

Gradonačelnik ponedeljak proglasio za neradni dan

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potvrdio je danas da će ponedeljak, 14. januar, biti neradni dan za gradske uprave i svu admnistraciju koja je pod ingerencijom gradonačlenika.
“U skladu sa zaključkom Vlade Srbije Grad Novi Sad je 14. januar proglasio za neradni dan. Govorim o gradskoj administraciji, a svako javno i javno-komunalno preduzeće i ustanove čiji je osnivač grad doneće odluku za sebe”, rekao je Vučević na konferenciji za novinare.
Gradonačelnik je rekao da pretpostavlja i da ima informaciju da će sva preduzeća i ustanove u gradu pratiti ovu odluku.
“Zaključak Vlade Srbije je takav daje to preporuka. Mi smo sledili tu preporuku i što se tiče lokalne samouprave doneta je odluka da je 14. januar neradni dan”, kazao je Vučević.
Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo” juče je saopštila da će slediti odluku gradonačelnika i da će svi vrtići u gradu u ponedeljak biti zatvoreni. Time je tronedeljni raspust za mališane produžen za još jedan dan.
Odluka gradonačelnika naljutila je Novosađane koji od danas u velikom broju ostavljaju negativne komentare po popularnim društvenim mrežama.

B. O. (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga