Novi Sad: Škulec u MSUV

Jedan je od osnivača Žute kuće 1988. godine, gde je iste godine imao i prvu samostalnu izložbu

27. nov 2013

Muzej savremene umetnosti Vojvodine predstavlja na kraju godine radove umetnika Rastislava Škuleca, jednog od osnivača Žute kuće krajem 80-ih i umetničke grupe Apsolutno skulpturalno početkom 90-ih, koji se potom povukao sa scene, a onda samo povremeno javno nastupao.

Izložba “Remix, Refresh, Restart”, koja će biti otvorena od 29. novembra do 29. decembra u MSUV-u, svojevrsna je retrospektiva Škuleca, a obuhvata skulpture, instalacije i druge radove nastale od 1988. godine do danas.

Od prvih samostalnih izložbi krajem 80-ih godina 20. veka u kultnoj novosadskoj Žutoj kući, do 1996. godine, kada po vlastitom kazivanju gubi interes za izlaganje i potpuno se povlači iz umetničke javnosti, a onda od 2000. godine do danas ima povremene javne umetničke nastupe, Škulec je umetnik koji se svojim radom zalaže za konstantnu proveru umetničkog i ličnog identiteta, neprestano tragajući za vlastitim egzistencijalnim mestom kroz direktne ili skrivene metaforičke i aluzivne iskaze, navela je kustoskinja izložbe Suzana Vuksanović.

Vođena sumnjom i intuicijom, Škulecova umetnička akcija je, kako je istakla, promišljeni individualni čin, a njegov svakodnevni rad povezan je, kako sam kaže, sa prevazlaženjem sopstvenih granica.

Na početku i tokom 90-ih godina prošlog veka značaj Škulecovih radova proizašao je iz činjenice da su predstavljali najranije primere radikalnih i međuzavisnih promena koje su se istovremeno odvijale unutar jezika i crteža i slike i skulpture. “Kontraverzni, subverzivni, duhoviti, (i)racionalni i ironični pristup i radni postupak i danas karakteriše njegov način realizacije umetničkih radova bez obzira na medij, tehniku, upotrebljeni materijal ili (ne)raspoloživi prostor za izlaganje i intervenciju”, navela je Suzana Vuksanović.

Izložba u MSUV sastoji se od najmanje dva isprepletena segmenta: – pogled unazad, tj. mini retrospektiva sa podsećanjem na ključne radove iz 80-ih i 90-ih i izbor iz nedavne, odnosno tekuće Škulecove produkcije.

Monografskim katalogom, koji je u pripremi, biće obuhvaćena različita polja delovanja Škuleca – skulptura, crtež, slika, instalacija, kao i njegov pedagoški rad i društveni aktivizam.

Uz Škulecov samostalni rad, biće obrađena i problematika rada u kolektivu (Apsolutno skulpturalno), ali i anonimne intervencije u polju društvenog i umetničkog sistema (Apsolutno Frakcija).

Prema rečima Škuleca, i samostalne i kolektivne izložbe često prati sumiranje rezultata određenog vremenskog perioda ispunjenog radom na problemu koji se prežvakan i upakovan onda prezentuje kao rezultat postavljen unutar određenih granica…

“Po ovome nikad ne bih izložio ništa”, naveo je Škulec 1990. u katalogu za izložbu u Žutoj kući 1990. Njegov svakodnevni rad, kako je tada objasnio, povezan je sa prevazilaženjem sopstvenih granica, na večitom dijalogu između slike i skulpture.

Prema rečima Škuleca, njegovi radovi su, pre svega, konceptualne izjave i voli da ih posmatra na tradicionalan način.

Rođen u Lugu 1962. godine, Škulec je diplomirao 1989. na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Jedan je od osnivača Žute kuće 1988. godine, gde je iste godine imao i prvu samostalnu izložbu. Sa Zoranom Pantelićem 1990. osnovao je umetničku grupu Apsolutno skulpturalno koja je delovala do 1993.

Izlagao je na gotovo svim značajnijim grupnim i problemskim izložbama tokom 90-ih i 2000-ih godina u Novom Sadu, Vršcu, Kikindi i Pančevu.

Radi kao likovni pedagog u više osnovnih škola u okolini Novog Sada (Mladenovo, Šangaj, Begeč, Futog), a živi u Begeču.

Prateći program izložbe u MSUV obuhvata razgovor sa umetnikom 13. decembra, te javno vođenje kroz postavku 20. decembra.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga