Novi Sad: Savez za Srbiju protiv izgradnje u Limanskom parku

„Gradska vlast ne sluša građane i interes investitora stavlja iznad interesa građana“

21. sep 2019


Oštro se protivimo najnovijoj odluci Skupštine grada da se izradi najnoviji detaljni plan regulacije Limanskog parka kojim će se omogućiti izgradnja ugostiteljskog objekta i saobraćajnice u njemu, to je nastavak urbicida koji se sada preneo i na parkove, istaknuto je večeras na tribini Saveza za Srbiju „Zaustavimo ekocid – sačuvajmo Limanski park“.

Tribini je prisustvovalo nešto više od stotinak građana, a obratile su im se univerzitetska profesorka dr Mirjana Miloradov, jedna od osnivačica Departmana za zaštitu životne sredine na Fakultetu tehničkih nauka, zatim doktorantkinja na FTN Ivana Krtolica i novinarka Ivana Stojanović. Između ostalog, istaknuto je da je pitanje ekologije nadstranačko, te da treba da interesuje sve građane.

„Greške u urbanizmu rađene su i u proteklom periodu, srušena je Jermenska crkva, srušeno je jezgro grada u Jevrejskoj da bi se izgradilo Srpsko narodno pozorište, rađene su i druge greške, ali najvažnije je spoznati greške da ih više ne radiš. Ova vlast radi greške koje niko nije radio. Gradska vlast ne sluša građane i interes investitora stavlja iznad interesa građana“, rekla je Ivana Stojanović.

Dodala je da se SzS zalaže za princip direktne demokratije koji podrazumeva da stanovništvo samo odlučuje o tome šta se gradi u kom delu grada – nakon što gradska vlast odluči i predstavi građanima planove, oni daju poslednju reč na referendumu.

Ivana Krtolica je poručila da je današnji skup pokušaj očuvanja dostojanstva Novog Sada.

„Novi Sad je ponižen bezvlašćem i anarhijom, pretvara se u gradilište bez ikakvog plana nečijom samovoljom i nečijim interesima. Ne smemo to dozvoliti, jer ako zaćutimo sami smo krivi“, rekla je Ivana Krtolica uz opasku da Novi Sad nema ni katastar zelenih površina.

Profesorka Miloradov je ukazala da ekonomija ne može biti važnija od zdravlja i zaštite životne sredine, te da Novi Sad nije ni blizu proseka evropskih gradova u kojima se procenat parkovskih prostora kreće između 30 i 40.

„Zelenilo snižava temperaturu, parkovi i drveće umanjuju buku. Frekvencije parkova su izuzetno važne za čoveka, dovode do smirenja. Borba protiv klimatskih promena vodi se parkovima a ne zgradama, jer je svaka zgrada zagađivač pošto unosi i generiše toksične supstance – istakla je ona. Miloradov je dodala i da ni u jednom parku ne smeju da se grade objekti, jer njihova izgradnja podrazumeva izgradnju infrastrukture, otpadne vode.

„Umesto objekta od 300 kvadrata, zasadimo 300 odabranih stabala“, istakla je ona.

Skupština grada Novog Sada donela je 17. septembra odluku da se krene sa izradom plana detaljne regulacije Limanskog parka, a raniji plan predviđao je da se u parku gradi ugostiteljski objekat – poslastičarnica i brojni drugi sadržaji.

D.S.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga