Novi Sad: Rekonstrukcija MSUV-a

U proteklih 20 godina MSUV je inicirao i organizovao intenzivne aktivnosti kako bi rešio višedecenijski problem radnih i izložbenih prostora za svoje delatnosti

08. jul 2013

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu biće zatvoren do početka avgusta zbog radova na postavljanju nove podne obloge u gornjim izložbenim prostorima.

Radovi će trajati od 8. jula do 3. avgusta, do kada će izložbeni prostor biti zatvoren za posetioce.

Nakon završetka radova, biće nastavljene redovne izložbene aktivnosti, a već za 7. avgust najavljena je retrospektivna izložba Zvonimira Santrača, koja obuhvata period od 80-ih godina 20. veka do danas.

MSUV od juna 2001. godine realizuje izložbe u prostorijama bivšeg Muzeja socijalističke revolucije.

U proteklih 20 godina MSUV je inicirao i organizovao intenzivne aktivnosti kako bi rešio višedecenijski problem radnih i izložbenih prostora za svoje delatnosti.

Prvi projekat za izgradnju zgrade MSUV urađen u saradnji sa JP “Urbanizam” Zavod za urbanizam Novi Sad 1993. godine, a realizovan je u okviru i za potrebe, tada aktuelne, revizije urbanističkog plana grada Novog Sada. U ime JP “Urbanizam” Zavod za urbanizam Novi Sad autor projekta, u dve verzije, je bila arhitekta Sivija Kancenberger.

Novosadska vlada, Društvo arhitekata Novog Sada i Vojvođansko udruženje urbanista, raspisali su 1998. jugoslovenski konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje zgrade Muzeja, na kojem je prvu nagradu dobio rad grupe autora: Snežana Božović (autor) i saradnici Aleksa Jeftović, Aleksandar Vesnić i Goran Ristić.

Međunarodni regionalni konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje zgrade MSUV raspisalo je potom u januaru 2007. godine Društvo arhitekata Novog Sada, pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine, a prvu nagradu dobio je tim iz Kanade i Srbije koji su činili Robert Klejborn, Lija Rukolo, Petar i Ivan Markov.

Nijedan od tih projekata, međutim, nije realizovan.

MSUV je osnovan kao Galerija savremene likovne umetnosi odlukom Skupštine Vojvodine 1. februara 1966. godine. Naziv ustanove promenjen je 1996. godine u Muzej savremene likovne umetnosti, a 2006. godine, odlukom Upravnog odbora o izmeni Statuta, naziv je promenjen u Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga