- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Novi Sad: Protest studenata Medicinskog fakulteta, traže prestanak blokade ustanove

Studenti Medicinskog fakulteta u Novom Sadu ispunili su plato ispred te ustanove, tražeći da nadležni organi, ali i pojedini profesori, prestanu da opstruišu rad fakulteta.

Studenti su reagovali nakon rešenja Ministarstva prosvete, kojim se nalaže da Savet ustanove poništi izbore za dekana, sprovedene leta prošle godine.

Takođe, studenti naglašavaju da se na Univerzitetu u Novom Sadu trenutno bojkotuje usvajanje statuta fakulteta, bez kog ustanova faktički ne može da funkcioniše.

Studenti su nosili parole i zviždanjima ukazali da mesecima trpe posledice „odmeravanja snaga“, u čemu učestvuje i Pokrajina.

Kako je prisutnima poručio predsednik Studentskog parlamenta Slobodan Šainović, ciljevi studenata su da Ministarstvo prosvete poništi rešenje koje je donelo i da uvidi da nije u pravu u svojim tumačenjima, u kojima je učestvovala i Pokrajina. On je poručio da sednica saveta na kojoj je izglasan novi dekan nije bila nezakonita i da je bio ispunjen kvorum, što je tačka oko koje se spore fakultet i nadležni organi.

„Takođe, direktno se ometa naše funkcionisanje zbog neusvajanja statuta na Univerzitetu. Statut je naš najviši pravni akt i bez njega mi ne možemo da konstituišemo Savet kom je istekao mandat. Ne možemo da ozvaničimo kad su ispitni rokovi, studente kojima je to potrebno da oslobodimo školarine, da finansiramo kongrese, Medicinijadu i sportske manifestacije. Više institucije koje postoje zbog nas, a ne mi zbog njih napravile su greške u koracima i direktno time povredile nas. Mi štitimo svoje dostojanstvo i dostojanstvo ove institucije, a apelujemo na više institucije da ove probleme za naše dobro reše“, poručio je Šainović.

Prisutnim studentima se obratila i njihova profesorka Duška Blagojević.

„Draga deco, za sebe nisam sigurna, ali za vas i vašu budćnost jesam, zato što ste mladi, hrabri da iznesete svoj stav. Želim vam da, kad se jednog dana pogledate u ogledalo, vidite osobu koja nije potpala ni pod čiji uticaj, osobu koja razmišlja svojom glavom i osobu koja možda jeste ostarila – ali koja stoji uspravno“, navela je prof. Blagojević.

Ona je naglasila da je „obaveza svakog univerzitetskog profesora, ne samo da drži lekcije iz nastavnog plana, već da pruži primer kako je biti i častan čovek“.

(021)

Podelite ovu stranicu!