Novi Sad: Privrednik protestovao protiv korupcije u pravosuđu na Dan pobede

“Ovo je devetomajski uranak i bitka za Sutjesku”

09. maj 2018

Privrednik iz Novog Sada Stanko Krstin protestovao je danas ispred zgrade novosadske palate pravde protiv korupcije u pravosuđu.

Krstin je agenciji Beta rekao da je to njegov “devetomajski uranak”, koji je započeo jutros u 6:55, pet minuta pre dolaska zaposlenih na posao.

“Ovo je devetomajski uranak i bitka za Sutjesku”, rekao je Krstin, aludirajući na činjenicu da se zgrada palate pravde nalazi u Ulici Sutjeska u Novom Sadu.

On je u ruci držao transparent na kojem je velikim slovima pisalo “Sram vas bilo”.

Stanko Krstin već godinama protestuje na sličan način ispred zgrada sudova i tužilaštava u Novom Sadu i Beogradu.

Jednom prilikom je rekao da je rešen da “do kraja života” protestuje ispred različitih sudova u Srbiji, zbog brojnih sudskih postupaka koji se protiv njega vode, zbog kampanje u kojoj ga bez dokaza optužuju da svojom proizvodnjom truje građane, kao i zbog nacionalne diskriminacije i uvreda da je “ustaša”.

“Sve sudske predmete koji se vode protiv mene, čak i jedan koji je pokrenulo tužilaštvo, pokrenuli su isti ljudi i u svima se sudi na istu temu, a to su nepostojeći otrovi u mojoj firmi”, rekao je Krstin ranije agenciji Beta.

On je vlasnik malog preduzeća Pre-print, koje se bavi grafičkom delatnošću. Osnovano je 1996. godine u Odžacima, a 2006. godine je preseljeno u Novi Sad. Krstin je i predsednik Unije poslodavaca Vojvodine i član Predsedništva Unije poslodavaca Srbije.

Krstin je naveo da ga je, između ostalih, za uvredu tužila komandirka jedne policijske stanice u Novom Sadu, kao i njen zamenik, nakon što je protiv njih podneo krivičnu prijavu, a za uvredu ga je tužio i jedan sudija, kojeg je Krstin optužio da je oslobodio osobe koje su krivotvorile dokumentaciju o navodnim otrovima iz njegove firme.

Optužio je i pripadnike Bezbednosno-informativne agencije, kao i pojedince iz vrha republičkog tužilaštva da su pokušali da mu “prodaju zastaru” sudskog postupka za 3.500 evra.

Krstin je optužio i pojedine pokrajinske i republičke inspektore za zaštitu životne sredine da su od njega tražili mito.

Naveo je da su njegovi problemi i počeli 2009. godine, kada je rekao da je firma iz Zrenjanina koju su mu preporučili da kod nje izmeri aerozagađenje “mafijaška”.

Dodao je da su mu od 2009. godine do danas na taj način “uništili i firmu i zdravlje” i naveo da su mu u prošlosti pucali i iz vatrenog oružja na kuću i ispisivali grafite “Ustaše, napolje”.

Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je 2015. i 2016. godine izdala mišljenje da je direktor Ekološkog pokreta iz Novpog Sada Nikola Aleksić diskriminisao Stanka Krstina na nacionalnoj osnovi.

Hrvatsko nacionalno vijeće je 2015. godine tražilo od nadležnih državnih organa da zaštite Krstina od diskriminacije na nacionalnoj osnovi.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga