Novi Sad: Plakati Vojvodina republika

Na plakatima piše: "Vojvodina Republika - Sloboda za Vojvodinu"

28. jan 2013

Plakati na kojima piše „Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu“, koje je potpisala Vojvođanska partija, osvanuli su danas na više mesta u Novom Sadu.

Na pojedinim mestima ovi žuto-plavo-zeleni plakati prelepljeni su preko plakata stranke Treća Srbija, koja se zalaže za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Vojvođanska partija poslala je i saopštenje za javnost u kojem je navela da neće dozvoliti da se ponovi 1988. godina, kada je u Novom Sadu organizovana takozvana jogurt-revolucija i kada je praktično ukinuta široka autonomija ove pokrajine.

„Vojvodinu niko ne treba da uči šta su joj jezik i pismo, koji joj je glavni grad, kada je doživela procvat a kad sunovrat. Vojvođanska zemlja nije na prodaju! Borićemo se za svoj identitet i prava svim raspoloživim demokratskim sredstvima, jer je to obaveza naše generacije“, poručila je Vojvođanska partija.

Ta stranka je navela da se zalaže za ravnopravan odnos Srbije i Vojvodine u složenoj zajedničkoj državi, kao i za donošenje novog Ustava u kojem će Vojvodina biti definisana kao republika u sastavu složene države Srbije.

Takva Vojvodina će imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, pravo na raspolaganje sopstvenim resursima, imovinom i prihodima, kao osnovom za ekonomski oporavak i ulazak u EU, piše u saopštenju, koje se završava parolom „Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu!“

Vojvođanska partija je članica Četvrte vojvođanske konvencije, koja je u aprilu prošle godine usvojila Deklaraciju „Vojvodina Republika“, kojom se promoviše ideja formiranja „Savezne Republike Srbije“, koju bi ravnopravno činili Srbija i Vojvodina.

Na čelu Vojvođanske partije je Aleksandar Odžić, nekadašnji funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga