Novi Sad: Petkom na Štrandu „Dunavska sonata“

"Dunavska sonata" održavaće se svakog petka tokom jula i avgusta u večernjim časovima, kada su kapije Štranda otvorene za sve

04. jula 2015

Studentska asocijacija Novosadskog univerziteta organizovaće festival pod nazivom „Dunavska sonata“. To je prvi festival mladih izvođača klasične muzike koji će svoju uvertiru imati 10. jula na novosadskoj plaži Štrand. „Dunavska sonata“ održavaće se svakog petka tokom jula i avgusta u večernjim časovima, kada su kapije Štranda otvorene za sve.

Dunav je reka koja Novi Sad povezuje sa Srednjom Evropom, kolevkom nekih od najpoznatijih kompozitora poput Baha, Mocarta, Betovena i Štrausa. Ova jedinstvena spona između lepog plavog Dunava i klasične muzike motivisala je Studentsku asocijaciju novosadskog Univerziteta da osnuju festival „Dunavska sonata“.

Iako je klasična muzika univerzalan jezik, razumljiv svima, često se, stereotipno, smatra delom elitističke kulture. Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu, došla je na ideju da je predstavi organizovanjem festivala mladih izvođača klasične muzike pod nazivom: „Dunavska sonata“.

Do sada je oko 40 izvođača izrazilo interesovanje za učešće na festivalu, koji predstavlja stimulaciju za dalji razvoj njihovog muzičkog talenta.

Prve taktove ,,Dunavske sonate“, čućemo 10. jula u 19 časova. Svakog petka do kraja avgusta, Novosađani će biti u prilici da na lepom plavom Dunavu uživaju u najlepšim kompozicijama klasične muzike u istom terminu, kada je ulaz na Štrand besplatan.

(Nikoleta Pajić, RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga