Novi Sad: Perspektive 13, uprkos svemu

Šok zadruga suočila se nedavno sa nestankom 500.000 dinara sa svog računa, koji su joj bili uplaćeni iz gradskog budžeta za programske aktivnosti, a potom skinuti u ime duga za korišćenje prostora

21. dec 2014

Šok zadruga otvoriće 23. decembra izložbu “Perspektive 13” u svom prostoru, a ne u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine – kako je bilo planirano, jer su sredstva predviđena za taj jedinstveni projekat afirmisanja mladih umetnika završila nedavno na računu JP “Poslovni prostor”.

Šok zadruga suočila se nedavno sa nestankom 500.000 dinara sa svog računa, koji su joj bili uplaćeni iz gradskog budžeta za programske aktivnosti, a potom skinuti u ime duga za korišćenje prostora, uprkos dogovoru s nadležnima o odlaganju naplate, plaćanju u ratama i smanjenju cene zakupa.

Izložba “Perspektive 13” biće održana stoga u prostoru Šok zadruge – u koferima.

“Mnogo toga treba reći da bi se izdržalo u ovakvim uslovima, a da pri tom ispuni sadržaj jednog kofera.

U kofer može stati izložba, može stati stav ili pištolj, skulptura, zec i knjiga. Kofere treba spakovati i otići iz ove zemlje ili se njoj vratiti, kunderovski rečeno, ‘na magarcu nesporazuma’”, navela je Šok zadruga, zahvaljujući svim izlagačima na razumevanju zbog neprilika u kojima se našla, kao i MSUV-u na terminu koji je predvideo bio za izložbu “Perspektive 13”.

Šok zadruga zahvalila je i članovima žirija na uspešnoj saradnji i izboru ovogodišnjih perspektivnih mladih umetnika sa Akademije umetnosti u Novom Sadu i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Među 13 studenata izabranih za “Perspektive 13” su: Bojana Radenović, Dejan Jankov, Irena Mirković, Klaudio Kračun, Marija Kovač i Srđan Đurić sa novosadske Akademije umetnosti.

Za “Perspektive 13” izabrani su i studenti FLU u Beogradu: Antonia Božanić, Antonije Burić, Luka Tripković, Magdalena Pavlović, Maja Đorđević, Miodrag Samardžić i Tijana Radenković.

Odabir umetnika u Novom Sadu obavljen je na završnoj izložbi AU koja je održana u Galeriji Matice srpske, Galeriji Rajka Mamuzića, Šok galeriji, kao i na izložbama “Razlike – retrospektiva” u MSUV i “Razlike” u Fabrici novosadskog Studentskog kulturnog centra.

Odabir za “Perspektive 13” u Beogradu obavljen je na završnoj studentskoj izložbi koja je proteklog vikenda otvorena u sve tri zgrade FLU (Rajićeva 10, Vojvode Putnika 67 i Mila Milunovića 1).

Izbor u sklopu projekta “Perspektive” zastupa ideju promovisanja najmlađih članova savremene umetničke scene Srbije – onih koji izlaze iz okrilja akademija, u cilju umrežavanja sa lokalnim institucijama kulture.

Tokom 13-godišnjeg postojanja, projekat “Perspektive” promovisao je više od sto mladih umetnika i postao prepoznatljiv kao jedna od najrelevantnijih inicijativa za podsticaj i podršku vidljivosti i boljem profesionalnom i društvenom pozicioniranju mladih likovnih autora.

Projekat “Perspektive” je 2001. godine pokrenula nekadašnja škola crtanja “Perspektiva” ateljea Džafo, da bi kasnije organizaciju preuzela Art klinika (MMC Led art). Izbor je podrazumevao odabir umetnika sa novosadske Akademije umetnosti glasanjem Žirija laika (publika kao žiri). Od 2009. godine u projekat je uključen i FLU u Beogradu a Žiri laika zamenjen je stručnim žirijem koji čine kustosi, kulturni radnici i umetnici koji su i sami bili perspektivni.

U 2013. godini, nakon eutanazije projekta Art klinika, a u skladu sa novim konceptom Šok zadruge kao okvira za saradnju institucija, udruženja i pojedinaca, izložba “Perspektive” ušla je u zvaničan program MSUV i Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici.

Na izložbi „Perspektive 12” u MSUV najperspektivnijim mladim umetnikom proglašena je Jovana Reljić iz Subotice sa novosadske Akademije, a studenti Nora Mesaroš i Gojko Dutina, takođe sa AU, zauzeli su drugo i treće.

U Šok zadruzi u toku je izložba Gojka Dutine “Nikad robom”.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga