Novi Sad: Otvaranje Šok zadruge

Multimedijalni centar Led art u Novom Sadu otvara 4. jula Šok zadrugu, novi projekat koji pokreće nakon eutanazije legendarne Art klinike

03. jul 2013

Multimedijalni centar Led art u Novom Sadu otvara 4. jula Šok zadrugu, novi projekat koji pokreće nakon eutanazije legendarne Art klinike.

Šok zaDruga Led arta, koji nije dobio podršku na Konkursu grada Novog Sada za 2013. godinu, nalazi se u Zmaj Jovinoj 22 u pasažu, a svečano će biti otvorena na Dan borca prikladnim programom – izložbom Ivane Inđin “Slučaj rezultati Konkurs GUK 2013 – Novi Sad”.

Nastupiće hor “Divljači” koji će izvesti poemu “Divljenje prostoru”.

Za 5. jul najavljeno je vođenje Ivane Inđin kroz izložbu, prikazuje i komentariše rezultate ovogodišnjeg novosadskog konkursa za kulturu, a 6. jula na Limanskoj pijaci započinje akcija “Publici na noge – totalna rasprodaja umetnosti”.

Kako je MMC Led art ostao izvan vidokruga konkursne komisije Novog Sada i nakon 15 godina rada ostavljen bez ikakve finansijske podrške (kao i veliki deo nezavisne kulturne i umetničke scene), program Šok zadruge realizovaće se zalaganjem i incijativom članova Led arta i svih onih koji žele da se uključe i smatraju bitnim da se korpus kulturnih i umetničkih aktivnosti koji je zaobiđen od strane GUK-a održi.

Led art je krajem januara ove godine okončao delovanje Art klinike, jedinstvenog projekta i galerije čije je 12-godišnje postojanje obeleženo nizom umetničkih akcija, reakcija, performasa, simulacija i zauzimanja kritičkog stava prema aktuelnim događajima na lokalnoj društvenoj i političkoj sceni. Led art je odlučio da kontekstualno reformuliše Art kliniku u Šok zadrugu, smatrajući da jedino zadrugarstvo može da spasi svet od katastrofe.

Dežurni tim Art klinike nedavno se i zvanično iselio iz podruma u Grčkoškolskoj 5.

Poslednja akcija dežurnog tima Art klinike bila je početkom juna u Beogradu, u okviru festivala Mikser, kada je po ulicama u Savamaloj prostrt najduži crtež na Balkanu, nastao 2009. godine u okviru projekta “Rekonstrukcija zločina”. Zbog nedostatka prostora, nakon eutanazije Art klinike, taj crtež je postao balast koga se trebalo rešiti, pa je pružen kao tepih u Savamaloj da bi bio izgažen i uništen.

U protekloj godini, pod sloganima „Publici na noge“ i „Na istom zadatku„, nastavljen je i rad na širenju i pristupačnosti “umetnosti“ van institucija i klasičnih izlagačkih prostora i istraživanju i osvajanju oboda gradske “kulturne scene”. Sa idejom oživljavanja perifernih delova grada, te saradnje sa kulturnim, obrazovnim, sportskim društvima ili verskim zajednicama i udruženjima koje u njima deluju, pored matične Šok galerije osnovane su četiri nove galerije: Šok Majur (DFVR Partizan, Sokolski dom, Petrovaradin), Šok Petefi (Mađarski kulturni centar „Petefi Sandor“), pokretna montažno/demontažna galerija, prva destinacija: Šok u Sinagogi i Šok ŠOSO (ŠOSO “Milan Petrović”).

Šok zaDruga predstavlja lanac malih, najmanjih, tzv. šok galerija koje promovišu novi izlagački koncept i oblik saradnje i udruživanja na polju kulture i umetnosti. Lanac mikrogalerija predstavlja eksperimentalni pokušaj koji istražuje i kreira nove oblike zajedničkog rada i razmene različitih društvenih grupa unutar polja savremene umetnosti.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga