- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Novi Sad: Održan protest zbog plana da se uništi park i proširi benzinska stanica

Nekoliko stotina građana iz šireg centra Novog Sada organizovali su večeras protest zbog, kako su naveli, namere gradskih vlasti i Naftne industrije Srbije (NIS) da “unište još jedan park” u glavnom gradu Vojvodine, i to zbog proširenja postojeće benzinske stanice NIS-a.

Protest, tokom kojeg je organizovano prikupljanje potpisa na peticije, organizovan je na lokaciji parka u blizini te pumpe, a sledeći protest najavljen je za prekosutra, tokom održavanja licitacije otuđenje te javne površine.

“Na licitaciju navodno mogu da se prijave sva zainteresovana lica i privredni subjekti, a ustvari je namera da se NIS proširi. Čak su toliko providni da je NIS od Javnog preduzeća Urbanizam naručio izradu generalnog plana proširenja, što nužno implicira favorizovanje NIS-a u odnosu na sve druge. Kuriozitet je i to da je Urbanizam 2015. godine učestvovao u izradi Strategije razvoja sistema zelenih prostora grada Novog Sada 2015-2030. godine”, navodi se u pozivu na protest.

Reč je o građanima koji žive u delu grada oko Futoške ulice, u blizini male benzinske stanice NIS-a, koja se nalazi na obodu jednog malog parka.

Oni su kazali da na toj benzinskoj stanici nikada nije gužva i da u radijusu od jednog kilometra postoje još dve benzinske stanice čiji su kapaciteti za istakanje goriva znatno veći.

Oni su potpisivali dve peticije: jednu koja će biti upućena Skupštini grada, a drugu koja će biti upućena gradonačelniku i Gradskom veću.

Stanovnik tog dela grada Marko Tomović rekao je da će peticija biti predata već sutra i dodao da je današnji događaj organizovan da bi se videlo koliko ljudi će se okupiti.

“Nadamo se da će gradonačelnik imati sluha za naše zahteve. Evo, i u Beogradu je njihov gradonačelnik rekao da ima sluha za očuvanje zelenih površina na Novom Beogradu, pa su gradske vlasti odustale od spornih projekata, nakon što su se građani pobunili. Nadam se da će na isti nači reagovati gradske vlasti u Novom Sadu”, rekao je Tomović novinarima.

Gradonačelnik Novog Sada zatražio otkazivanje prodaje parkića

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zatražio je danas od Uprave za građevinsko zemljište i investicije u tom gradu, da otkažu postupak prodaje zemljišta na kojem se nalazi parkić i zbog kojeg su građani juče organizovali protest i potpisivanje peticije.

Licitacija za prodaju tog zemljišta bila je zakazana za sredu, 10 maj.

„Nakon konsultacija sa članovima Gradskog veća i predstavnicima stručne javnosti, smatram da je potrebno da još jednom razmotrimo odluku o prodaji te gradske parcele od 1.500 kvadrata preko puta napuštene kasarne Arčibald Rajs“, saopštio je gradonačelnik Vučević.

Vučević je podsetio da su u toku i razgovori sa republičkim ministarstvima o izmeštanju Univerzitetskog kampusa u Novom Sadu u prostorije pomenute kasarne, te da bi i zbog toga bilo potrebno urbanistički svrsishodno rešiti potez Futoške ulice gde se svi ti objekti, ali i parkić nalaze.

„Gradska uprava vodi odgovornu politiku na dinamičnom razvoju i komunalnom opremanju grada, uz očuvanje zdravog životnog okruženja. Krajnje su neprimereni pokušaji uznemiravanja Novosađana i spekulacije u vezi sa tim kako neko, navodno smišljeno i planski, uništava zelene površine“, piše u gradonačelnikovom saopštenju.

On je apelovao na sugrađane da ne reaguju na „pokušaje zastrašivanja“, jer je u poslednje dve godine u Novom Sadu „odnos posađenih i uklonjenih stabala 8:1“, a površina pod travnjacima povećana je za 400.000 kvadratnih metara.

Najavio je da će grad uskoro početi i realizaciju projekta podizanja parka površine 3,5 hektara između Nove Detelinare i Novog naselja.

„To je jedan od najskupljih placeva na teritoriji Novog Sada, a umesto rugla od deponije, sada će biti pretvoren u nova pluća Novog Sada“, dodao je Vučević.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!