- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Novi Sad: Nova vlast trajala dva meseca

Nova vladajuća koalicija predvođena SNS-om smenila 13. septembra u ranim jutarnjim satima nakon celodnevnog zasedanja kompletnu gradsku vlast predvođenu Demokratskom strankom (DS) i Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Nakon što je sa funkcije gradonačelnika smenjen Igor Pavličić (DS), na tu funkciju imenovan je šef novosadskog odbora SNS Miloš Vučević, a za njegovog zamenika Borko Ilić iz Demokratske stranke Srbije (DSS).

Aleksandra Jerkov iz LSV smenjena je sa mesta predsednice Skupštine grada, a na to mesto postavljen je Siniša Sević iz SPS-a, inače dotadašnji Pavličićev zamenik.

Smenjeno je i celokupno Gradsko veće, kao i direktori javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad.

Nova većina od tog dana ima 42 odbornika od ukupno 78, koliko broji Skupština Novog Sada.

Pored SNS-a, SPS-a i DSS-a, novoj skupštinskoj većini su dakle prišla i tri odbornika Srpskog pokreta obnove, koji su mandate na izborima osvojili na listi LSV-a.

U vladajućoj koaliciji je i šest odbornika Romske demokratske stranke (RDS), koje je SNS nakon lokalnih izbora optuživao da su u Skupštinu grada ušli zahvaljujući „kupovini glasova“ birača.

U koaliciji sa SNS-om je i pet odbornika koji su izabrani na listi Dveri a potom isključeni iz tog pokreta, te jedan odbornik vlaške stranke Nijedan od ponuđenih odgovora, koji je takođe isključen iz partije nakon izbora.

Prvi pokušaj preuzimanja vlasti u Novom Sadu novoj odborničkoj većini propao je 29. avgusta, pošto se na početku zasedanja nije pojavio dovoljan broj njih da obezbede kvorum.

Ubrzo nakon što je to kostatovala i predsednica Skupštine Aleksandra Jerkov i odložila sednicu, u salu su ušli odbornici i prebrojali se. Tvrdili su da ih ima dovljno, ali su odlučili da sačekaju nastavak zasedanja, koji je usledio dve nedelje kasnije.

Vlast u Novom Sadu prvi put je konstituisana 29. juna, takođe na maratonskoj sednici, koja je trajala do ranih jutarnjih sati 30. juna.

Pored izbora Jerkove, na mesto gradonačelnika toga dana reizabran je Igor Pavličić, a birani su i njihovi zamenici, celokupno Gradsko veće i dobar broj direktora javnih preduzeća i ustanova.

Vlast su tada formirali DS, LSV i SPS, uz podršku obrornika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i RDS-a.

Na izborima u Novom Sadu najviše glasova osvojila je koalicija okupljena oko DS-a, koja ima 18 odbornika, a slede LSV i Srpska napredna stranka sa po 15 odbornika.

SPS je na izborima osvojio sedam odborničkih mesta, RDS šest, DSS, SRS i Dveri po pet, a SVM i stranka Nijedan od ponuđenih odgovora po jednog odbornika.

Darko Šper

Podelite ovu stranicu!