Novi Sad: Mural u čast Moniki Seleš

U novosadskom naselju Liman 4, u Balzakovoj 26

20. okt 2013

Nekadašnja najbolja teniserka na svetu, Monika Seleš, dobila je u svom rodnom Novom Sadu grafit-mural na stambenoj zgradi u kojoj je odrasla.

U novosadskom naselju Liman 4, u Balzakovoj 26, osvanuo je grafit na kojem je na plavoj pozadini nacrtan lik Monike Seleš, koja drži veliki šampionski pehar u ruci.

Na muralu piše i ime slavne teniserke, ispod kojeg je dopisano: „Ovde je sve počelo“.

Autori murala su Miloš Kovačević i Jovana Petrović, koji su novinarima kazali da su na taj način želeli da promovišu pozitivne vrednosti u društvu i da se tako bore protiv stereotipa koji prati Novi Sad u poslednje vreme da je reč o gradu nasilja.

Monika Seleš (1973) osvojila je ukupno devet titula na grend slem teniskim turnirima, a 1990. godine je kao najmlađa teniserka u istoriji, sa nepunih 17 godina, osvojila čuveni turnir Rolan Garos u Francuskoj.

Njenu karijeru prekinuo je na nasilan način jedan navijač na turniru u Hamburgu, koji ju je ubo nožem i teško povredio.

Nakon toga, Selešova se 1995. godine pokušala vratiti tenisu, ali je u tome samo delimično uspela, s obzirom da je atentat ostavio teške psihološke posledice po nju, kao i smrt njenog oca Karolja, koji joj je bio i teniski trener od malih nogu i velika psihološka podrška.

Monika Seleš danas živi na Floridi i američka je državljanka od 1994. godine. Reprezentaciji SAD-a pomogla je 1996. i 2000. godine da osvoji FED kup.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga