- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Merlinka u MSUV

Festival LGBT filma Merlinka, pokrenut 2009. godine u Beogradu, nakon gostovanja u nekoliko gradova u regionu, biće održan prvi put u skraćenom izdanju i 14. i 15. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu.

Publika MSUV-a imaće priliku da vidi izbor filmova sa prošlogodišnjeg izdanja Merlinke u Domu omladine Beograda, počev od dokumentarca “O Suzan Zontag” američke rediteljke Nensi Kejts, koji je proglašen najboljim na festivalu Trajbeka, a intimno se i detaljno bavi životom žene koja je bila među najuticajnijim i najprovokativnijim misliocima 20. veka.

Suzan Zontag je, zahvaljujući svojoj vatrenosti i otvorenosti tokom cele karijere, postala jedna od najbitnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije. Dokumentarac Kejtsove prikazuje život Zontagove kroz arhivski materijal, priče njenih prijatelja, porodice, kolega i ljubavnika, kao i njene reči koje čita Patriša Klarkson. Od ranog zaljubljivanja u knjige do prvog iskustva u gej baru; od rane udaje do njene poslednje ljubavnice, film “O Suzan Zontag” daje fascinantnu perspektivu na život velike književne kritičarke i spisateljice, čija dela iz oblasti fotografije, o ratovima, bolestima i terorizmu i danas imaju veliki značaj.

Za 14. maj najavljen je i australijski igrani film “52 utorka” Sofi Hajde, nagrađivan na Berlinalu i Sandensu, koji gvoori o 16-godišnjoj Bili koja mora naglo i nerado da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promeni pol. Film “52 utorka“ sniman je tokom cele godine – svake nedelje samo utorkom, a ta jedinstvena pravila filmske produkcije dala su retku originalnost toj priči o željama, odgovornostima i transformaciji punoj emotivnog naboja.

Američko-ruski dokumentarni film “Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda”, u režiji Skota Sterna i Majkla Lukasa, na programu je 15. maja, a posvećen je antigej raspoloženju u Rusiji, posebno nakon što je parlament usvojio 2013. godine zabranu takozvane “gej propagande” kojom se gotovo svaki vid javne diskusije o jednakosti homoseksualaca pravosnažno smatra zločinom.

Za 15. maj najavljen je i dokumentarno-igrani švakcarski film “Krug” Stefana Haupta, dobitnik nagrade publike programa “Panorama” na Berlinalu, kao i nagrade Tedi za najbolji LGBT film na tom festivalu.

“Krug” prikazuje najpre Cirih sredinom 50-ih godina 20. veka u kojem stidljivi mladi nastavnik Ernst Ostertag postaje član gej organizacije Der Krajs (Der Kreis) – “majku” svih evropskih homoseksualnih organizacija. Film se iz sadašnje perspektive bavi vremenom kada je ta organizacija bila na vrhuncu do trenutka kada je polako počela da se raspada. U vreme kad je ugnjetavanje homoseksualaca bivalo sve intenzivnije u Cirihu, dva mlada i veoma različita muškarca se bore za svoju ljubav i, uz prijatelje, za prava homoseksualaca.

To su samo neki od ukupno oko 65 filmova koje je festival Merlinka prikazao 2014. godine u Beogradu, a pobedili su filipinski “Kroz ogledalo” Briča Ašera Haranija i libanski film “Ja to zovem ljubav“ režiserke Elsi Hajar.

Festival Merlinka održava se od 2009. u Domu omladine Beograda, a vremenom je počeo da gostuje i u Sarajevu, Podgorici i Nišu.

Festival prikazuje kratke, igrane i dokumentarne filmove koji obrađuju LGBT tematiku, a nazvan je po Vjeranu Miladinoviću Merlinki, tragično skončaloj zvezdi filma „Marble Ass“ Želimira Žilnika.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!