Novi Sad: I Naučni kafe u CK13

“Naučni kafe” je zamišljen kao prostor za diskusiju stručnjaka - profesora univerziteta, istraživača i publike, a širi cilj je podsticаnje rаzvojа kritičkog mišljenjа i promocijа nаučnog skepticizmа u lokаlnoj zаjednici

13. okt 2015

Omladinski centar CK13 dobija “Naučni kafe” – program koji organizuju studenti sociologije kako bi popularisali nauku, doprineli boljem razumevanju društveno kontroverznih naučnih tema, te razumevanju same nauke.

Klub studenata sociologije “Sociologikus” organizovaće u CK13 do kraja godine pet tribina o temama kao što su: nauka u medijima, GMO, “alternativna” medicina, astrologija i problemi definisanja mentalnih bolesti i terapije.

“Naučni kafe” je zamišljen kao prostor za diskusiju stručnjaka – profesora univerziteta, istraživača i publike, a širi cilj je podsticаnje rаzvojа kritičkog mišljenjа i promocijа nаučnog skepticizmа u lokаlnoj zаjednici.

Na prvoj tribini, koja će biti održana 15. oktobra, biće reči o tome kako je nauka predstavljena u medijima, kako razlikovati nauku od pseudonauke, kako razlikovati pouzdane informacije od senzacionalizma i širenja panike, te kako kritički pratiti pisanje medija o naučnim temama.

Budući da živimo u društvu koje se sve više oslanja na nauku, prepoznavanje pouzdanih naučnih informacija je bitno i za svakodnevni život, bilo da se radi o izboru između klasične i tzv. alternativne medicine, vakcinaciji dece, ili izboru hrane na pijaci ili u supermarketu.

Na tribini će govoriti sociolog i kolumnista Aleksej Kišjuhas, astrofizičarka i popularizatorka nauke Tijana Prodanović i psiholog, istraživač i popularizator nauke Oliver Tošković.

Tribinu će moderirati Vladimir Cvjetićanin i Maja Korolija iz Kluba studenata sociologije “Sociologikus”.

Projekat “Naučni kafe” podržao je Centar za promociju nauke.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga