Novi Sad: Grupa građana pokrenula upravne nadzore u mesnim zajednicama

Gradske instance ignorisale zahtev za sazivanje zbora građana

27. jan 2021

Građani Novog Sada pokrenuli su upravne nadzore i žalbe zbog kršenja prava na izjašnjavanje u svojim mesnim zajednicama, kao i prava na njihovo neposredno učešće u institucijama lokalne i mesne samouprave. saopštila je „Grupa građana“.

Kako je navedeno, pre više od godinu dana, 17. januara 2020. iniciran je i nikada održan zbor građana u mesnoj zajednici „Ostrvo” u Novom Sadu povodom najavljene realizacije investitorsko „urbanističkog” projekta „Novi Sad na vodi”. Inicijator tog zbora građana pisac i istoričar umetnosti Novi Nebojša Milenković, Gradskoj upravi za opšte poslove podneo je Predstavku za pokretanje upravnog nadzora nad MZ „Ostrvo”.

Zahtev za upravni nadzor pokreće se pošto čak ni nakon godinu dana Savet MZ „Ostrvo” ni na koji način nije odgovorio na navedenu građansku inicijativu iako je, saglasno zakonu, to bio dužan da učini u roku od 30 dana od dana podnošenja inicijative – navodi se u saopštenju.

Milenković je pozvao predsednicu Skupštine grada Novog Sada Jelenu Marinković Radomirović, da iskoristi vlastita ovlašćenja i u skladu sa zakonom sazove neodržani Zbor građana i na taj način omogući zakonom garantovano pravo građanki i građana Novog Sada na neposredno učešće u ostvarivanju prava na lokalnu samoupravu.

Takođe, povodom ponovljenog javnog uvida u plan detaljne regulacije Novog Naselja u kome su predložene blokovske garaže na bulevaru Bate Brkića, Milorad Ljeskovac, jedan od inicijatora zbora građana MZ „Gavrilo Princip“, podneo žalbu Gradskom veću zbog ćutanja Gradske uprave za opšte poslove kao i dva zahteva za upravni nadzor MZ „Gavrilo Princip“ i predsednika Skupštine grada Upravnoj inspekciji Južno-bačkog okruga, s obzirom da su gradske instance ignorisale zahtev za sazivanje zbora građana koji je ovoj mesnoj zajednici podnet još 20.11.2019. godine.

Kako je navedeno u saopštenju, cilj ovih zahteva jeste da se sazove zbor građana kako bi stanovnici mesne zajednice mogli da se izjasne po pitanju izgradnje koncesionih garaža kao i da se jasno ukaže na potrebu za obezbeđenjem dovoljnog broja besplatnog javnog parkinga za stanare.

Prema mišljenju stanovnika MZ „Gavrilo Princip”, neprihvatljivo je da se na perifernim delovima grada naplaćuje parking prostor i da se infrastruktura, koja je plaćena kroz cene stanova koje su građani kupili, uzurpira i daje na korišćenje investitorima koji bi iz toga izvlačili dobit.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bindžovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga