Novi Sad: Grafiti Vojvodina Republika

Preko plakata Treće Srbije ispisano je veliko slovo V, kao i natpis “Vojvodina Republika”

07. feb 2013

Grafiti “Vojvodina Republika” osvanuli su jutros na više punktova u širem centru Novog Sada.

Crnim sprejom išarani su plakati stranke Treća Srbija, koja se zalaže za ukidanje autonomije Vojvodine.
Preko plakata Treće Srbije ispisano je veliko slovo V, kao i natpis “Vojvodina Republika”.

Pre deset dana u Novom Sadu su bili polepljeni plakati na kojima je pisalo „Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu“, koje je potpisala Vojvođanska partija. Ti žuto-plavo-zeleni plakati bili su prelepljeni preko plakata stranke Treća Srbija.

Vojvođanska partija oglasila se jutros saopštenjem u kojem je od predsednika Skupštine Srbije zatražila da raspiše vanredne lokalne izbore u Novom Sadu i da na taj način prekine sa “političkim silovanjem” Novosađana. “Stopa kriminaliteta u našem gradu nikada nije bila veća i što je još gore u stalnom je porastu. Novim Sadom vladaju slučajni prolaznici kroz politički život našeg grada jer dve od pet vladajućih odborničkih grupa su se ‘prekomponovale’ i postoje osnovane sumnje da su kupovale glasove na prošlogodišnjim izborima”, navodi se u saopštenju za javnost.

Saopštenje se završava parolom: “Novi Sad – glavni grad Republike Vojvodine”.

Vojvođanska partija je članica Četvrte vojvođanske konvencije, koja je u aprilu prošle godine usvojila Deklaraciju „Vojvodina Republika“, kojom se promoviše ideja formiranja „Savezne Republike Srbije“, koju bi ravnopravno činili Srbija i Vojvodina. Na čelu Vojvođanske partije je Aleksandar Odžić, nekadašnji funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine.

SNS: Separatisti protiv obračuna sa korupcijom

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je danas da je u Novom Sadu u toku „podsticanje separatizma“ s ciljem da se zaustavi borba protiv korupcije u Srbiji.

„Podsticanje separatizma pojedinih političkih udruženja i njihovih instruisanih “vojnika’ je skandalozno, a namerno stvaranje atmosfere haosa i prouzrokovanje incidenata neće zaustaviti sve oštriju borbu protiv korupcije koju je pokrenuo Aleksandar Vučić“, navodi se u saopštenju za javnost novosadskog odbora SNS-a.

Ta stranka je dodala da neće dozvoliti da nikakvi grafiti, „separatističke strategije, niti demagogija ‘autonomaških’ zagovarača“ skrenu pažnju i uspore obračun države sa kriminalom.

„Umesto što se bave isticanjem separatističkih parola, prvaci ovih marginalizovanih grupa bi trebalo da se uključe u borbu SNS protiv korupcije i kriminala i pomognu u razotkrivanju svih aktera ove pošasti koja je zahvatila gotovo sve sfere našeg društva“, piše u saopštenju.

VP: Nismo separatisti, SNS da raščisti sa svojom korupcijom

Vojvođanska partija (VP) odbacila je danas optužbe Srpske napredne stranke (SNS) da „separatizmom“ pokušava da zaustavi borbu protiv korupcije i zatražila od „naprednjaka“ da prvo reše korupcionaške afere u sopstvenim redovima i u redovima svojih koalicionih partnera u Novom Sadu.

VP je u saopštenju za javnost navela da je najveća korupcionaška afera u Novom Sadu afera ATP Vojvodina u koju su, kako se navodi, upleteni neki visoki funkcioneri SNS-a.

„Rešite se koalicionih partnera optuženih za kupovinu glasova koji svakodnevno rasipaju budžetske pare svih Novosađana na preskupe reprezentacije, reklame, putovanja i nesuvisle projekte u javnim preduzećima, pa ćemo vam poverovati“, navodi se u saopštenju za javnost.

VP je odbacila optužbe za separatizam i navela da se zalaže za „Vojvodinu republiku“ u sastavu složene države Srbije, i za Novi Sad kao glavni grad „republike Vojvodine“.

SNS: Vojvođanska partija je separatistička

Srpska napredna stranka (SNS) optužila je danas vanparlamentarnu Vojvođansku partiju da se bavi „separatističkom demagogijom i namernim izazivanjem incidenata“.

To su „dokazali svojim saopštenjem u kome odbacuju optužbe SNS, a da ih niko iz SNS-a nije ni pomenuo. Ko su uopšte oni (Vojvođanska partija), i zašto su se prepoznali u našem saopštenju?!“, navodi se u saopštenju za javnost novosadskog odbora „naprednjaka“.

Ocenjuje se da je to jasan pokazatelj da su pojedinci iz ‘Vojvođanske partije’ prepoznali svoje programske ciljeve u saopštenju SNS u kome se separatizam najoštrije osuđuje i ističe da marginalne grupe sigurno neće sprečiti obračun sa korupcijom.

SNS u saopštenju nije odgovorio na optužbe Vojvođanske partije (VP) da „naprednjaci“ u Novom Sadu prvo treba da se obračunaju sa korupcijom u sopstvenim redovima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga