Novi Sad: Građani nezadovoljni zbog prodaje parcele pored Spensa

Zemljište oko sportskog kompleksa Spens pripada građanima Novog Sada

08. apr 2016

Građani okupljeni u nekoliko neformalnih grupa, među kojima su Spasimo Spens i Dva minuta tišine, nezadovoljni su odlukom Grada Novog Sada da proda parcelu pored Spensa kako bi se tu izgradio poslovni objekat, a najavili su i moguće javne akcije.

Parcela koja je namenjena prodaji nalazi se na uglu Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara i obuhvata ragbi, teniske, pomoćne atletske i terene za discipline bacanje koplja, kladiva i kugle, kao i parking sportskog centra Spens, a dnevno tu trenira oko 250 dece i mladih.

Grupa građana Spasimo Spens na svojoj Fejsbuk (Facebook) stranici je navela da su gradnju Spensa Novosađani plaćali samodoprinosom, što znači da su delove plata ulagali u izgradnju tog kompleksa, pa su upravo zato nezadovoljni odlukom da parcela bude prodata privatniku.

„Zemljište oko sportskog kompleksa Spens pripada nama građanima Novog Sada. Ne dajmo ono sto je naše, ne dajmo da nam unište mesto na kom su podignute generacije novosadskih sportista“, poručili su aktivisti Spasimo Spens.

Arhitekta iz Društva arhitekata Novog Sada Aleksandar Bede rekao je za novosadski O radio da je štetno za grad da ta parcela bude prodata, jer se onda zauvek poništava mogućnost slobodnog okupljanja na tom prostoru.

„Slučaj je veoma poseban zato što se radi o poslednjoj velikoj slobodnoj lokaciji u širem centru grada. Radi se o dragocenom prostoru koji bi mogao odrediti razvoj javnih prostora u gradu u narednih 50 godina. Neko iz medija je to nazvao prodajom gradske srebrnine i mislim da je bio u pravu”, kazao je Bede.

Omladinski O radio je naveo i da Atletski klub Vojvodina trenutno nema alternativu gde bi mladi atletičari mogli da treniraju, te da bez pomoćnog terena, koji se nalazi na parceli, više neće moći ni da organizuju takmičenja.

Parcela koja je na prodaju ima oko 33.000 kvadratnih metara, a početna cena iznosi više od 2.5 milijarde dinara. Plan je da tu bude izgrađen poslovni objekat, a lice kome građevinsko zemljište bude prodato u obavezi je da raspiše urbanističko – arhitektonski konkurs i da na osnovu konkursnog rešenja izradi urbanistički projekat.

Javno nadmetanje sprovešće Komisija za sprovođenje postupka otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Novog Sada u sredu 20. aprila.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga