Novi Sad finansira obnovu Principove kuće!?

Ionako osiromašeni budžet Novog Sada biće dodatno opterećen finansiranjem obnove ruševine kuće Gavrila Prinipa u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova. Samo zato što je Borko Ilić iz ovog kraja!?

13. avg 2013

Grad Novi Sad obezbedio je novac za obnovu ruševine u selu Obljaj kod Grahova u kojoj je rođen Gavrilo Princip, slavodobitno javljaju „Večernje novosti“.

Nije jasno kakve veze Novi Sad ima sa Gavrilom Principom, i sa selom Obljaj, pa da iz svog ionako osiromašenog budžeta finansira obnovu njegove rodne kuće. Jedina veza je to što je zamenik gradonačelnika Borko Ilić iz Principovog kraja!?

Uroš Makić, načelnik Bosanskog Grahova, izjavio je za „Večernje novosti“ da je Grad Novi Sad obezbedio sredstva za ovaj „poduhvat“ i da će realizacija ideje, najverovatnije, početi na jesen.

– Prošle sedmice u Bosanskom Grahovu boravio je Mišo Balać, predstavnik Gradske uprave Novog Sada, koji me je obavestio da je osiguran novac. Prema zajedničkoj proceni, radovi na vraćanju prvobitnog izgleda Gavrilove rodne kuće koštaće oko 30.000 konvertibilnih maraka. Sa naše strane, opštinska administracija je pripremila svu neophodnu dokumentaciju – kazao je za „Novosti“ Uroš Makić.

On je dodao da će radove izvesti građevinska firma po izboru Novosađana, a oni će početi na jesen.

– Ukoliko nam vremenske prilike ne budu išle na ruku onda ćemo te poslove odgoditi za proleće. U svakom slučaju, Principova rodna kuća dobiće autentični i izvorni izgled pre obeležavanja stogodišnjice od čuvenog atentata – naglasio je naš sagovornik.

Incijativa za obnovu kuće Gavrila Principa, podsećaju „Novosti“, pokrenuta je prilikom boravka u Bosanskom Grahovu Borka Ilića, zamenika gradonačelnika Novog Sada, sa saradnicima. Oni su, o čemu su „Novosti“ pisale, ponudili finansijsku injekciju za ovaj građevinski zahvat.

Budžet Novi Sad je ove godine značajno ugrožen, zbog dodatne fiskalne centralizacije zemlje, kao i zbog presude po tužbi ATP Vojvodine protiv Grada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga