Novi Sad dve godine nema rafineriju

Od nekadašnjih 600, ostalo 80 radnika, ako ih ima i toliko

28. okt 2014

Krajem prošle godine godine generalni direktor „Naftne industrije Srbije“ Kiril Kravčenko najavio je skori početak radova u rafineriji nafte u Novom Sadu, istakavši da se u tom postrojenju planira proizvodnja baznih ulja.

Da li su radovi počeli i ako jesu, šta je urađeno, a ako nisu, šta je uzrok eventualnog odlaganja planiranog posla, za sada se ne može reći jer informaciju o tome u NIS-u nismo uspeli da dobijemo.

Da podsetimo, pre godinu dana je rečeno da se u rafineriji nafte u Novom Sadu obavljaju pripreme za modernizaciju postrojenja, koja bi trebalo da doprinese da se tu proizvode ulja, a ne derivati, te da je investicija vredna više od 130.000.000 evra. Iz NIS-a su isticali da to naftno postrojenje u Novom Sadu neće biti zatvoreno, da će rafinerijski pogoni biti sačuvani, a na tržište biti plasirani kvalitetni proizvodi – bazna ulja širokog spektra. Takođe, ukazano je na to da će plan da se u novosadskoj rafineriji proizvode kvalitetna maziva a ne derivati nafte tu rafineriju staviti u red veoma retkih postrojenja u svetu, pošto takva vrsta rafinerije u Evropi postoji samo u Švedskoj, te da bi nakon modernizacije novosadska rafinerija bila jedinstvena u ovom delu Evrope. Uz to, rečeno je da će radovi započeti ove godine, a da će proizvodnja i plasman ulja statovati 2016.

Tako je rečeno, ali da li će tako i biti ne može se precizno reći. Ono što se zna je da je pre dve godine, odnosno krajem oktobra 2012, u Rafineriji nafte u Novom Sadu proizvodnja obustavljena i započet proces pripreme za izgradnju moderne fabrike. Tada je radno mesto u toj rafineriji imalo osamdesetak radnika, uz napomenu da se, po završetku investicije, očekuje da u novim pogonima posao nađe oko 200 ljudi. Inače, kada se vrati još nekoliko godina unazad, u vreme pre nego što je „Gasprom“ postao većinski vlasnik NIS-a, u novosadskoj rafineriji bilo je zaposleno oko 600 radnika, a proizvodila su se i goriva i maziva. Broj zaposlenih je 2011. godine smanjen na oko 500 ljudi i taj trend se nastavljao pa je krajem 2012. godine u rafineriji nafte u Novom Sadu radilo oko 220 ljudi. Tada je, uz isplatu otpremnina od 750 evra bruto po godini staža, 115 zaposlenih otišlo iz novosadske rafinerije, a potom se došlo do brojke od osamdesetak radnika, koliko ih je bilo u trenutku kada su najavljene pripreme za izgradnju moderne fabrike….

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga