Novi Sad dobija ombudsmana

Odbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su na današnjoj svečanoj sednici, zakazanoj povodom obeležavanj…

10. dec 2008

gradskakuca.jpgOdbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su na današnjoj svečanoj sednici, zakazanoj povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, predlog Odluke o zaštitniku građana.
Gradski ombudsman je veoma značajna institucija pomoću koje građani mogu da ostvare svoja prava, ukoliko ih ugrožava lokalna administracija u nadležnosti grada Novog Sada, izjavio je predsednik gradskog parlamenta Aleksandar Jovanović.
Dodao je da je izuzetno važno da svi akteri i sve relevantne institucije uzmu učešće u zaštiti ljudskih prava, jer se ljudska prava moraju neprekidno negovati.
Potrebno je o tome i češće pricati, ali isto tako bi trebalo formirati mehanizme kako bi se ljudska prava poštovala, u čemu veliku ulogu igra i zaštitnik građana koji će biti imenovan najkasnije do februara naredne godine, najavio je Jovanović.
Svačanoj sednici prisustvovao je i ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad koje je tom prilikom izjavio da Vojvodina zauzima posebno mesto u Evropi, imajući u vidu brojne narode i narodnosti koji u njoj žive.
„Kako sam mnogo puta do sada istakao, a posebno danas kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, Vojvodina može da posluži kao primer drugima kako u ovoj oblasti treba raditi i kako treba živeti“, kazao je Urstad.
Izuzetno je važno što je jedna lokalna samouprava, jedan grad, odlučio da posveti posebnu sednicu svog parlamenta ovom jubileju i da nas sve zajedno podseti na to koliko je značajno štititi i unapređivati ljudska prava, rekao je Usrtad.
Pokrajinski ombudsman Petar Teofilović podržao je inicijativu da dobije kolegu na gradskom nivou i rekao da se Vojvodina može ponositi nekim pravima i načinom njenih uživanja u oblasti prava nacionalnih manjina.
Prema Teofilovićevim rečima, nakon EU, u Vojvodini je najviše jezika u službenoj upotrebi i postoje razni mehanizmi za aktivno uživanje tih prava u svim postupcima pred državnim organima, pa čak i u radu Skupštine.
Takođe, možemo da se podičimo i najvišim stepenom discipline i pozitivnog odnosa prema ljudskim pravima, kao koncepciji u našoj zemlji, što rezultira i boljim nivoom njihove zaštite i poštovanja uopšte, izjavio je Teofilović.
Dodao je da bi na nivou Srbije trebalo poraditi na čitavom nizu zakona bez kojih još nemamo dovršen stabilan sistem ljudskih prava i njihove zaštite.
Trebalo bi usvojiti Zakon o ravnopravnosti polova, opšti ili krovni Zakon o diskriminaciji jer imamo samo Zakon o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom, a mnogi zakoni bi trebalo da se dopune, poput Zakona o zaštiti prava deteta u koji treba ubaciti zabranu fizičkog kažnjavanja dece u porodičnom okruženju, kazao je pokrajinski ombudsman.
Svečanoj sednici pored gradskih čelnika prisustvovali su i šef odeljenja za zaštitu izbeglica UNHCR-a u Srbiji Dzon Endrju Jang i državna sekretarka za ljudska i manjinska prava Aniko Muškinja Hajnrih.
Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija 1948. godine i prvi put priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost, bez ikakvih razlika.
Prvi član deklaracije glasi: „Sva ljudska bića rađaju se slobodna u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i svešću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga