Novi Sad dobija hidrocentralu

Detaljan tekst Nacrta prostornog plana Grada Novog Sada dat je na uvid građanima Novog Sada do 16. novembra, nakon čega se očekuje njegovo usvajanje u Skupštini grada. Učešće javnosti u procesu donošenja Plana za Skupštinu grada i JP Urbanizam, po svemu sudeći, i nije tako važno

03. nov 2011

U vidnom odsustvu novinara i druge zainteresevoane javnosti osim stručne, na prezentaciji Nacrta prostornog plana Grada Novog Sada u Skupštini Grada Novog Sada, koju su vodili obrađivači , predstavnici Javnog preduzeća „Urbanizam“, zainteresovana javnost juče se mogla se upoznati sa generalnim izmenama novog Nacrta koji je otvoren na javni uvid svim zainteresovanim do 16. novembra 2011. godine.

Ova prva javna prezentacija u septembru završenog Nacrta održana je u sredu, 2. novembra 2011. godine, u Velikoj sali Skupštine grada sa početkom u 12. časova.

Planski osnov za izradu plana je bio Prostorni plan Republike Srbije od 2010. godine do 2020. godine koji je predvideo, i najznačajniju izmenu novog plana, izgradnju brane za potrebe hidroenergetskog i plovidbenog sistema (HPES) „Beočin“ na Dunavu na potezu između Veternika i Beočina, čime su postojeće površine  vode i vodnog zemljište skoro uduplane sa ukupne površine od 1000 hektara na 2000 hektara površine Grada.

U saobraćajnom delu prostornog plana prvi put je definisana mreža opštinskih puteva ali i biciklističkih staza. Predviđeno je uvođenje tramvaja ali i odvijanje javnog gradskog saobraćaja na postojećoj mreži železnice, pa je tako predviđena izgradnja novih železničkih stanica u samom Novom Sadu ali i u drugim naseljima grada. Put M21 koji vodi od Loznice preko Šapca i Rume do Novog Sada i kasnije do Temišvara dobija ovim nacrtom tunel na granici sa opštinom Irig, a put M7 od Bačke Palanke do Zrenjanina biće izmešten severno od postojećeg van građevinske zone. Tako će M7 već od Gložana da dobije svoju novu trasu koja će biti udaljena oko 15 km severno od postojećeg puta koji prolazi kroz Futog i Veternik.

U delu vodnog saobraćaja predviđena je izgradnja ukupno šest pristana, tako da će pored postojećih tri pristani biti i u Ledincima, Kamenici i Rumenci na kanalu DTD.

Previđeno je i uređenje marina u Šodrošu i kanalu DTD, pored postojeće u Zimovniku, koja će kasnije biti izmeštena. Kao i modernizacija aerodroma Čenej.

Ono što plan nije tretirao, a pitanje je od vitalnog značaja koji svi naši planovi izbegavaju, jeste pitanje urbanizacije postojećih naselja Bangladeš i Veliki rit.

Za više informacije i tekst plana pregledajte sajt JP Urbanizam.

Duško Medić

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga