Novi Sad: Biciklisti za izgradnju parkinga za bicikle

Projekat "Bike Friendly" podrazumeva obeležavanje i izgradnju parkinga za bicikle

08. jan 2014

Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) pozvala je volontere da se uključe u pojekat „Bajk frendli“ (Bike Friendly), koji podrazumeva obeležavanje objekata koji poseduju parkinge za bicikle ili će napraviti parkinge.

Projekat je podržala Trag fondacija, u okviru konkursa „Akademija održivosti“, a koncept „Bajk frendli“ osmislile su članice NSBI Agneš Ćurčić-Asodi i Judit Bednarik.

„Osnovni cilj projekta je rešavanje problema nedostatka parkinga za bicikle u Novom Sadu, ali i predstavljanje biciklistima lokacija koje imaju parkinge za bicikle“, kazala je Ćurčić-Asodi agenciji Beta.

Navela je da će u prvom koraku projekta volonteri kontaktirati institucije, ugostiteljske objekte i druge frekventne lokacije u Novom Sadu, gde će predstaviti program. Potom sledi obeležavanje objekata koji su se opredelili da žele da učestvuju u programu, odnosno gde postoje ili će postojati parkinzi za bicikle, a nakon toga NSBI će napraviti aplikaciju za „pametne“ mobilne telefone, na kojoj će biti mapa Novog Sada sa svim obeleženim Bajk frendli objektima.

Agneš Ćurčić-Asodi je kazala da ovaj projekat nudi priliku institucijama, ustanovama, ugostiteljskim objektima i drugima u Novom Sadu da budu društveno odgovorni. „Ovo je i velika turistička prilika za Novi Sad, imamo li u vidu da je naš grad grad festivala i da se nalazi na biciklističkoj dunavskoj ruti, koja je deo evropske biciklističke rute ‘šest’. A znamo da je bicikl sve popularnije prevozno sredstvo u Evropi“, kazala je Ćurčić-Asodi.

Dodala je da će svi volonteri proći detaljnu obuku i dobiti potvrdu o učešću na projektu. Volonteri se mogu prijaviti na office@nsbi.org.rs ili na agnes@nsbi.org.rs, sa naznakom „Volontiranje“. Ciljna grupa su mladi između 23 i 30 godina, ali to nije eliminišući uslov. Volonterima koji budu pokazali visok nivo angažmana, biće ponuđeno i članstvo u NSBI, koje donosi beneficije poput besplatnih obuka i učestvovanja biciklističkom aktivizmu.

(Autonomijna/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga