Novi protest zbog aerodroma 25. aprila tokom Vučićeve posete Nišu

"Poruka države je da ne možete na lokalu da budete uspešni, već samo u Beogradu"

18. apr 2018

Predstavnici Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ najavili su danas da će novi protest organizovati 25. aprila kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude posetio Niš povodom otvaranja drugog pogona kompanije „Leoni“.

Član Inicijative i predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je da će skup početi u 18 časova na mestu koje će biti naknadno određeno.

„Mesto protesta će biti određeno nakon što budemo saznali gde će se toga dana nalaziti pristalice Aleksandra Vučića jer ne želimo bilo kakve incidente„, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Nišu.

On je pozvao građane da ostanu mirni uprkos kako je rekao, „svim provokacijama i jako zapaljivim izjavama koje daju političari sa državnog i lokalnog nivoa“.

„Potrebno je da ‘spuste loptu’ i da vidimo šta je najbolje rešenje za aerodrom. Ovo što su oni uradili je javašluk„, kazao je Jovanović.

On je ocenio da poklanjanje imovine i sertifikata niškog aerodroma državi, može naneti veliku štetu lokalnom i državnom budžetu, a može dovesti i do ukidanja aviolinija iz Niša.

„Aviokompanije koje sada lete iz Niša, poput ‘Viz era’ i ‘Rajan era’ potpisale su ugovore sa niškim aerodromom, a nakon poklanjanja aerodroma druga strana neće postojati. Biće potrebni novi ugovori, a nema garancije da će ih avioprevoznici potpisati“, rekao je Jovanović.

On je naveo da gubitkom druge ugovorne strane, avioprevoznici stiču pravo da traže nadoknadu štete za jednostrano raskinut ugovor.

„U tom slučaju bi grad plaćao ‘penale’, a avioprevoznici bi mogli i da ne rade jer bi imali sigurnu nadoknadu sve do isteka ugovora 2021. ili 2022. godine“, rekao je predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Jovanović je najavio da će se u slučaju da se „nastavi otimanje aerodroma“, Inicijativa obratiti Direktoratu za konkurenciju pri Evropskoj komisiji čiji je zadatak borba protiv uticaja na cene na tržištu transporta i omogućavanja monopola.

„Izjave Aleksandra Vučića i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović govore nam da ugovor o koncesiji aerodroma u Beogradu ozbiljno narušava konkurenciju jer ograničava razvoj niškog aerodroma„, kazao je Jovanović.

Član Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ Miloš Bošković rekao je da država preuzimanjem niškog aerodroma šalje poruku da „ne možete na lokalu da budete uspešni, već samo u Beogradu“.

„Stalno se govori kako grad nema para, a država ima para za razvoj aerodroma. Ukoliko je zaista tako, dajte nam novac, umemo da raspolažemo njime“, rekao je Bošković i dodao da se, kad god Beogradu zatreba novac, „bez problema vrši transfer iz državne u kasu grada Beograda“.

Bošković je pozvao odbornike Skupštine grada Niša da dobro razmisle kada budu glasali o sudbini aerodroma „Konstantin Veliki“.

„Predsednik i ministri će za koju godinu otići sa vlasti, a vi ćete ostati u gradu. Biće potrebno da pogledate ljude u oči i kažete zašto ste predali aerodrom„, rekao je Bošković.

On je dodao da u proteste zbog preuzimanja niškog aerodroma nije umešan „strani faktor“ kako su to rekli predstavnici vlasti u Beogradu, osim, kako je rekao, „ukoliko se sve ono što je južnije od glavnog grada ne smatra stranim faktorom“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga