Novi projekat EU i UN-a protiv nasilja nad ženama

Projekat je sastavni dio regionalnog programa za sprečavanje rodno zasnovane diskriminacije i nasilja nad ženama te se provodi u šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj

24. maj 2017

Evropska unija i UN Women organizacija pokreću novu inicijativu u cilju sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama, saopćeno je iz te organizacije.

U Sarajevu je za 29. maj najavljena radionica na kojoj će biti predstavljen trogodišnji projekat “Sprečavanje nasilja nad ženama u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj: provođenje normi, mijenjanje stavova”.

Evropska unija podržava cjelokupan ovaj projekat s 5.000.000 eura, a s 550.005,71 eura njegovu komponentu u Bosni i Hercegovini.

Projekat je sastavni dio regionalnog programa za sprečavanje rodno zasnovane diskriminacije i nasilja nad ženama te se provodi u šest zemalja zapadnog Balkana i Turskoj.

U okviru programa radit će se na stvaranju odgovarajućeg zakonskog i političkog okruženja u skladu s međunarodnim normativnim standardima, jačanju ženskih organizacija u njihovoj borbi za rješavanje strukturalnih uzroka rodne nejednakosti i nasilja nad ženama te osnaživanju žena i djevojčica (uključujući i one iz ugroženih grupa) koje su iskusile diskriminaciju ili nasilje.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga