Novi predsednik vojvođanskog DS: Proteste ćete videti i u Novom Sadu

Nebojša Novaković: Moramo građanima omogućiti da na ulici kažu ono što ne mogu u zatvorenim medijima

22. dec 2018

Protesti koji se danas održavaju u Beogradu, vrlo brzo će biti prošireni i na Novi Sad i Vojvodinu, a Demokratska stranka (DS) će svim snagama nastaviti da se bori za svoje demokratske ideje, poručio je večeras u Novom Sadu novi predsednik vojvođanskog odbora DS-a Nebojša Novaković.

„Vrlo brzo udružićemo sve progresivne snage i ono što vidite večeras u baš ovom momentu na ulicama Beograda, videćete i u Novom Sadu i širom Vojvodine. Moramo građanima omogućiti da na ulici kažu ono što ne mogu u zatvorenim medijima“, poručio je Novaković nakon što je izabran za novog predsednika Pokrajinskog odbora DS-a.

On je do sada obavljao dužnost predsednika Izvršnog odbora u Vojvodini, a ujedno i poslanika DS-a u Skupštini Vojvodine. Za predsednika je izabran na sednici kojoj je prisustvovalo 160 od 238 delegata.

Poručio je da je aktuelna pokrajinska administracija i vlada, predvođena Srpskom naprednom strankom, „temeljno i uspešno od 2012. godine kada je preuzela vlast, radila jedino na obesmišljavanju pokrajinskih institucija“, te na „izvlačenju“ novca iz pokrajinskog budžeta i „ukidanju svake priče o autonomiji“.

„Sadašnja vlast Vojvodinu tretira kao svoju koloniju. Iz više od 70 zakona, podzakonskih akata i ostalih propisa koje su usvojile sadašnje centralne vlasti izbačena je Vojvodina. Sve ono što smo mi s mukom izgradili od 2000. do 2012. godine kao kakav-takav sadržaj autonomije, sada je razgrađeno ili potpuno razoreno“, poručio je Novaković.

Kako je kazao, Demokratska stranka će u Vojvodini nastaviti još jaču borbu, kako bi zaustavila te procese, ali će u fokusu njegovog mandata biti i kontinuiran rad na tome da „vrate DS građanima onakav kakav zaslužuju“.

„Dužni smo da reafirmišemo vrednosti na kojima je osnivana stranka, još kao ona stara u Kraljevini, zatim obnovljena od uvođenja višestranačja. Na ličnom planu dužni smo da više radimo na sebi, manje da osporavamo druge“, rekao je Novaković.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac rekao je da su mu mnogi zamerili što večeras nije na protestu u Beogradu na protestu gde učestvuje i Savez sa Srbiju (SzS) čiji je DS deo, ali je dodao da smatra da je „na pravom mestu“.

„Došao sam ovde da vama dam podršku i da pokažemo da smo jedan organizam, homogen i jedinstven, a ne da dozvolimo da nas jednog po jednog izdvajaju. Nećemo više dozvoliti da nas nekažnjeno proganjaju. Želimo da večeras pružimo podršku svima vama u Vojvodini, a onda i vi nama, da zajedno menjamo Srbiju na bolje“, rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, DS se trenutno nalazi u dva paralelna procesa – revitalizacija stranke i pozicioniranje i delovanje unutar SzS-a.

„To su dva komplementarna procesa. Što DS bude jača, jačaće i SzS. Što SzS bude jači, otvaraće se i velike mogućnosti za DS kao najjaču građansku političku organizaciju unutar Saveza, da se postavi kao temeljac za jednu buduću veliku i jaku građansku opciju u Srbiji“, poručio je Lutovac.

On je dodao da će DS u okviru revitalizacije doneti i novi Statut, koji će biti prilagođen okolnostima i novom vremenu u „kojem se okruženje brzo menja, informacije brzo protiču, a vlada znanje“.

„Veoma je važno da zadržimo ljude koji su ostali u stranci, ali i da radimo na tome na privučemo nove, mlade“, kazao je Lutovac.

Dosadašnji predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Miroslav Vasin podneo je izveštaj o radu u protekle četiri godine, podsetivši na dobra dostignuća, među kojima i Centar za edukaciju kroz koji je prošlo oko 6.000 ljudi, kao i osnivanje udruženja žena.

Potpredsednica DS-a Dragana Rakić dodala je da Novaković preuzima ovu važnu funkciju u veoma teškom trenutku, jer aktuelna vlast ima toliku odbojnost prema opoziciji i onima koji misle drugačije, da „želi da ih i fizički uništi“.

„Metalna šipka koja je udarila kolegu Borka Stefanovića, može da sačeka i svakog od nas. Ali nećemo odustati, i zato nam je u DS-u potrebno poverenje, solidarnost i aktivnost. Igramo u jednom timu, nema više unutrašnjih podela, naš neprijatelj je van naše kuće“, poručila je Rakić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga