Novi plan Ketrin Ešton za upravljanje Bosnom

Nove mere mogle bi da budu upotrebljene protiv "svakog za koga se smatra da opstsruira", uključujući premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

28. jul 2010

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton sastavila je tajni plan za preuzimanje direktne kontrole nad Bosnom sa novim ovlašćenjima EU usmerenim protiv srpskih „hardlajnera“ koji se protive bosanskoj državi i blokiraju političke reforme, piše danas britanski list Dejli telegraf (Daily Telegraph).

Prema poverljivom dokumentu koji je evropska šefica za spoljnu politiku izložila ove nedelje, predlaže se formiranje položaja moćnog izaslanika Evropske unije ove jeseni, čije bi sedište bilo u Sarajevu i čiji bi zadatak bio da progura ustavne reforme u zemlji.

Ketrin Ešton predlaže da novi bosanski izaslanik, koji bi bio deo novoformirane diplomatske službe EU, dobije nova ovlašćenja od Saveta ministara EU kojim će moći da uvede zabrane putovanja i zamrzne sredstva svih osoba za koje se smatra da opstruiraju reforme.

Evropske diplomate, piše Dejli telegraf, potvrdile su da bi nove mere mogle da budu upotrebljene protiv „svakog za koga se smatra da opstsruira“, uključujući premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

Po planu Ketrin Ešton, koji je izrađen pod nazivom „Sledeći koraci u Bosni i Hercegovini kroz jače prisustvo EU i jačanje politike EU“, evropski zvaničnici treba da preuzmu upravljanje u Bosni „ubrzo posle“ izbora u oktobru.

„Pristup koji se predlaže pripremio bi EU da preuzme vodeću međunarodnu ulogu u Bosni“, navodi se u dokumentu.

Po ovom predlogu, novi izaslanik EU preuzeo bi „mandat funkcija“ visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni, ustanovljenog posle Dejtonskog sporazuma 1995. godine, i kao deo nove evropske diplomatske službe upravljao bi i mirovnim snagama i evropskom policijskom misijom u Bosni.

On bi bio zadužen da pomogne zemlji da postane „mirna i održiva demokratija na putu integracije u evroatlantske institucije“, navodi se u dokumentu.

Kako navodi list, za nadzornika bosanskog izaslanika EU pominje se Pedi Ešdoun, bivši vođa britanskih liberalnih demokrata i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni između 2002. i 2006. godine.

List prenosi i komentar jednog britanskog stručnjaka da je, s obzirom na to koliko Unija insistira na demokratiji i ljudskim pravima, u najmanju ruku ironično da je pribegla ovako drakonskim merama koje sprečavaju slobodnu javnu debatu o putu napred za Bosnu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga