Novi Optimizam u borbi protiv straha

Društvo i politika su u proteklih nekoliko godina obojeni strahom

31. jula 2018

Veliki broj akcija, usmerenih najpre na borbu protiv autoritarizma, fašizma, nacionalizma i svake druge vrste političkog ekstremizma, učinile su da ovaj nezavisni kulturni klub bude zapamćen kao centar antiratne i građanske Vojvodine tokom te mračne decenije, a i kasnije.

Od 2016. godine Novi Optimizam deluje u Beogradu i u drugačijim okolnostima. Ova promena označila je i svojevrstan novi početak za našu organizaciju, a u uverenju da je Srbiji više nego ikada potrebna ideja optimizma. Društvo i politika su u proteklih nekoliko godina obojeni strahom. Kao svaki nedemokratski režim, i ovaj održava i jača svoju moć eksploatacijom straha kao dominantnog osećanja kod građana. Mi smatramo da je jedini odgovor na strah optimizam. Uvek su otvorena pitanja na čemu se on zasniva, kako ga pretočiti u delovanje i preneti tako da inspiriše druge, ali bazični društveni optimizam je ono glavno što je zajedničko svima koji se danas svojim javnim delovanjem suprotstavljaju urušavanju države i društva. Iz tog razloga okupljamo i promovišemo pojedince i organizacije koji veruju da su promene potrebne, da su one moguće, i koji se na različite načine aktivno bore da ih ostvare.

Zašto o temama kao što su demokratizacija, sloboda medija, kultura i nacionalizam ovih dana govorimo baš u Šapcu? Prvo, zato što je ovo jedan od retkih preostalih slobodnih gradova gde se uopšte mogu sučeljavati različita mišljenja i javno iznositi kritički stavovi. Osim toga, u Šapcu su u poslednjih nekoliko godina učinjeni veliki pomaci da se u različitim oblastima ostvare demokratska načela i zadovolje standardi dobre uprave. Ovde građani posredstvom referenduma neposredno učestvuju u donošenju odluka na koji način će se trošiti njihov novac prikupljen porezima, javne finansije su transparentne, mediji slobodni, a značajan novac se izdvaja za razvoj kulture i stvaralaštva. Aktuelni politički trenutak nas je motivisao da se okupimo i da odavde pošaljemo poruku optimizma, da je moguće da stvari u Srbiji budu drugačije.

Program Zone Novog Optimizma pripremljen je sa idejom da svi koji žele i trebalo bi nešto da kažu o tome kako nam društvo izgleda dođu u Šabac, i učestvuju na tribinama. U ova četiri dana, kroz razgovore sa velikim brojem istaknutih i javno angažovanih aktera iz sveta politike, medija, nauke, umetnosti i drugih oblasti, ali i sa samim građanima, otvaramo niz društvenih pitanja koja su aktuelna u ovom trenutku: na koji način se suprotstaviti daljem uništavanju demokratskih institucija i temelja slobodnog društva? Šta je danas građanski i politički aktivizam u Srbiji? Da li lokalne inicijative i pokreti postaju alternativa klasičnim političkim strankama koje su izgubile poverenje građana? Da li se nacionalizam vraća na onaj način na koji je bio prisutan i tokom ratnih devedesetih? Može li se kulturom protiv diktature?

(Aleksandra Ćuk, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga