Novi optimizam: Medijsku pismenost uvesti u škole

"Vlasti da smanje izloženost građana medijima koji promovišu mržnju, nasilje i retrogradne ideologije"

25. maj 2017

Deklaracija o medijskoj pismenosti, koju su predložili Udruženje Novi optimizam i izdavačka kuća „Klio“ predstavljena je u Beogradu na festivalu knjiga pod nazivom „Pazi šta čitaš“.

Deklaracijom se traži da nadležne institucije, pre svega Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo omladine i sporta, uvrste medijsku pismenost u obrazovni sistem, kao i da se kroz specijalizovane programe, konkurse, projekte i aktivnosti podiže nivo medijske pismenosti u društvu kroz „koncept celoživotnog učenja“.

U Deklaraciji se navodi da nosioci javnih politika kroz programe treba da oblikuju, prate i ocenjuju razvoj profesionalnog i odgovornog novinarstva, odnosno medija koji rade u javnom interesu.

Traži se i da vlasti smanje izloženost građana medijima i medijskim sadržajima koji promovišu mržnju, nasilje i retrogradne ideologije.

Navodi se da javni medijski servisi moraju imati značajnu ulogu u afirmaciji medijske pismenosti, kroz poštovanje zakonskih obaveza i emitovanjem kvalitetnih programa.

Deklaracija se zalaže da se nastavnici obuče za medijsku i informacionu pismenost i da prosvetne ustanove „budu i adresa koja će omogućavati roditeljima da adekvatno odgovore na potrebe dece koja odrastaju u svetu novih medijskih tehnologija“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga