Novi Ludus, stari problemi

Štampano izdanje Ludusa ponovo se našlo pred čitaocima posle dvogodišnje pauze, ali je, prema navodima redakcije, to verovatno i poslednji broj tih pozorišnih novina za duže vreme

01. juna 2015

Štampano izdanje Ludusa ponovo se našlo pred čitaocima posle dvogodišnje pauze, ali je, prema navodima redakcije, to verovatno i poslednji broj tih pozorišnih novina za duže vreme.

Novine koje su beležile i obeležile teatarski život u zemlji i okruženju poslednje dve decenije opstaju već dve godine u virtuelnom okruženju na adresi ludus-online.rs, i to pre svega zahvaljujući entuzijazmu i dobroj volji saradnika.

Prema navodima redakcije, mogućnosti za štampano izdanje Ludusa u ovom trenutku su iscrpljene. Istovremeno, pokazatelji posećenosti sajta Ludusa (više od 5.000 poseta mesečno) govore o interesovanju čitalaca, ali ni za takav poduhvat, kako navodi redakcija, na žalost sluha nema.

Sredstva koje je Ludus dobio 2014. od Ministarstva kulture i informisanja (na redovnom, godišnjem konkursu) bila su jedva dovoljna za postavljanje i održavanje sajta, а оve godine odobrena sredstva pokrivaju troškove jednog jedinog štampanog izdanja i objavljivanje tih tekstova na sajtu. Grad Beograd, već nekoliko godina unazad, ne nalazi interes u podržavanju jedinih pozorišnih novina.

Dragocenu pomoć opstanku Ludusa pružili su “Službeni glasnik”, “CT distribution” i Studio “Pellegrin”.

Novi, 195. broj štampanog Ludusa, zajedno sa sajtom Ludus online, biće predstavljen 1. juna na Sterijinom pozorju u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), uz učešće glavne urednice Maše Stokić, predsednika Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) Vojislav Brajović i jednog od osnivača i dugogodišnjeg urednika tih novina Aleksandra Milosavljevića, direktor SNP-a.

Moto 195. Ludusa je “Glad za pozorištem”, a inspirisan je redovima za karte ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koji su protekle zime izazvali burne reakcije javnosti. Taj prizor, kako navodi Ludus, jasna je i upečatljiva paradigma stanja u kulturi i odnosa prema teatru u Srbiji.

Štampani Ludus rekapitulira proteklu sezonu, ukazujući i na brojne probleme koje bavljenje kulturom, a samim time i pozorištem, trenutno sobom nosi.

Objavljen je izbor najzanimljivijih tekstova sa sajta, kao i niz razgovora sa pozorišnim stvaraocima, te teatarskih priča spremljenih specijalno za štampano izdanje.

Među njima je temat o zakonskim i statusnim problemima pozorišnih kuća i umetnika koji, prema navodima Ludusa, blokiraju ne samo normalno funkcionisanje pozorišta u Srbiji, već i profesionalna prava stvaralaca. Tu su i tekstovi o položaju i tretmanu dramskih pisaca, rađanju novog oblika pozorišta namenjenog bebama, te razgovori sa dobitnicima prestižnih esnafskih, nacionalnih i međunarodnih nagrada (Jasna Đuričić, Aleksandar Denić, Uglješa Šajtinac, Danica Nikolić Nikolić, Nada Šargin, Emina Elor…), predstavljanje novih publikacija, ali i dešavanja u regionu (o kojima govore Slavenka Drakulić, Alja Predan, Danilo Rošker) i svetu.

Ludus ekskluzivno objavljuje “Knjigu utisaka ‘Hotela Kosovo’” – duhovito gorke zabeleške o nastajanju predstave Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, tumača glavne uloge u tvom mjuziklu, dramskog umetnika Aleksandra Mihailovića.

Ludus, list UDUS-a, osnovan je 1992. godine, a prvi glavni i odgovorni urednik bio je Feliks Pašić (1939-2010).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga