NOVI KNEŽEVAC: Politički stabilan, bezbednosno nestabilan

Demokratska stranka, kao pobednik prethodnih, izbora u Novom Kneževcu, oformila je čvrstu većinu sa SVM-om i LSV-om. Popis pokazuje značajan pad broja stanovnika u odnosu na 2002. godinu

29. dec 2012

Nakon lokalnih izbora, u Novom Kneževcu se nastavila vladavina Demokratske stranke. Sa svojih 13 odbornika u lokalnoj Skupštini, demokrate su odlučile da svoju lidersku poziciju osiguraju koalicijom sa Savezom vojvođanskih Mađara, koji su osvojili šest odborničkih mesta, i Ligom socijaldemokrata Vojvodine, odnosno njihova dva odbornika. Time su se u opoziciji našli Srpska napredna stranka, sa svojih sedam, i Socijalistička partija Srbije i PUPS, sa svoja dva, odnosno jednim odbornikom. Jedini prekid demokratske vlasti u ovom vojvođanskom mestu desio se 2003. godine, kada je vlast na šest meseci preuzela Srpska radikalna stranka, koja na poslednjim izborima nije prešla cenzus.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Novi Kneževac funkcije su raspodelile dva najveće stranke pozicije: DS i SVM. Sem odbornika LSV, podršku izboru čelnih ljudi opštine pružio je i jedan odbornik SPS-a, dok je odbornik PUPS-a bio uzdržan, uprkos činjenici da zvanično ove stranke nisu u koaliciji ni sa jednom od vladajućih stranaka. Odbornici SNS-a su saopštili da neće dati legitimitet sednici, odnosno da neće glasati i birati svoje predstavnike u radna tela, zamerajući Opštinskoj izbornoj komisiji zbog neuvažavanja prijavljenih nepravilnosti. Za predsednika Skupštine Novog Kneževca ponovo je izabran odbornik iz redova SVM-a Nandor Ujhelji. Interesantan je podatak da je on 30. novembra ove godine donirao svoju stranku sa 70 hiljada dinara. Za njegovu zamenicu izabrana je odbornica DS-a Sanja Mićić. Odbornik DS-a, Dragan Babić, ponovo je dobio poverenje odbornika i po drugi put će obavljati funkciju predsednika opštine, dok će njegov zamenik biti njegov stranački kolega Petar Jančić iz Srpskog Krstura. Novi Kneževac je jedno od retkih vojvođanskih mesta u kojima je oformljena većina, okupljena oko Demokratske stranke, stabilna. Od 31 odborničkih mesta, 21 čine odbornici većine, pa nikakve turbulencije i dogovori na republičkom nivou neće moći da ugroze vlast u ovom mestu.

Budžet

Na sajtu se mogu videti i budžeti za ovu, kao i budžet za sledeću godinu. Analizom se vidi da su ukupni izdaci za plate i dodatke za zaposlene iz opštinskog budžeta za ovu godinu planirani u iznosu od nešto više od 84 miliona dinara, za razliku od prošlogodišnjih planiranih 74 miliona dinara. Interesantno je i da je u ovoj godini budžetom predviđen trošak od 9,5 miliona dinara za putovanja, a da će ta cifra u sledećoj godini iznositi 15 miliona dinara. Velike razlike u projekciji budžetskih troškova za ovu i sledeću godinu vide se i u razlici od preko 9 miliona dinara predviđenih za usluge po ugovoru, za koje je ove godine izdvojeno više sredstava. U ovoj godini je za specijalizovane ugovore projektovano 8,1 miliona, dok je budžetom za sledeću godinu za istu stavku predviđeno čak 22,8 miliona dinara.

aleva novi knezevac

Aleva – paprika kao brend

Opštinska vlast predvidela je u sledećoj godini i početak nekoliko kapitalnih projekata. Među njima su infrastrukturni i komunalni projekti, završetak izgradnje industrijske zone, sanacija opštinske deponije, izgradnja atmosferske kanalizacije, a jedan od najskupljih je završetak druge faze izgradnje biciklističke staze, za šta je predviđeno 21,7 miliona dinara. Međutim, planirani izdaci za funkcionisanje Skupštine opštine Novi Kneževac su manji od onih koji su planirani za ovu godinu, i to za više od 2 miliona dinara. Za razliku od skupštine, za funkcionisanje predsednika opštine u sledećoj godini predviđeno je za 3,9 miliona dinara više. Za osnovno obrazovanje u 2013. godini iz opštinskog budžeta izdvajaće se 27,4 miliona dinara. U ovoj godini projektovan je trošak za istu stavku od 19,2 miliona dinara. Za srednje obrazovanje izdvojiće se 3,8 miliona dinara više nego ove godine, dok će se za socijalnu zaštitu biti namenjeno 7,6 miliona, za razliku od prošle godine, kada se za tu namenu izdvajalo 6,5 miliona. Da se u obrazovanje i kulturu i ulaže govori i činjenica da su početkom godine predškolska ustanova i biblioteka u Novom Kneževcu opremljeni tehničkom opremom. Tada su za potrebe školskih ustanova izvojena sredstva u vrednosti od 7.500 evra, u okviru kojih su nabavljena četiri laptopa, dva projektora i druga tehnička oprema. Biblioteka je opremljena sa opremom u vrednosti od 5.500 evra. Finansijska sredstva su obezbeđena iz međunarodnih projekata, iz IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Tom prilikom je najavljeno da će se projekti iz oblasti obrazovanja naći među onima kojima će se konkurisati na predstojećim konkursima, a da će prioriteti biti sanacije sanitarnih čvorova, postavljanja spoljne izolacije, rešavanja hidroizolacije, popravke krovnih konstrukcija i slično.

Građani kao kontrolori vlasti?

sajt novi knezevacOpština Novi Kneževac ima svoj zvaničan sajt, na kojem su posetiocima dostupna sva važna dokumenta. Na raspolaganju su i servis građana, elektronski matičar, odeljak za postavljanje pitanja opštinskim čelnicima. Takođe, dostupne su i sve elektronske adrese svakoga od čelnika. Postavljenjem ovih modela, kako se navodi, želi se da se svakom omogući da putem sajta ukaže, konstatuje, prijavi, fotografiše, ili na drugi način preuzme ulogu kontrolora svakodnevnice i na taj način da svoj doprinos. Opštinska vlast u Novom Kneževcu očekuje, kako piše, da građani budu kontrolori rada svih državnih organa, kako opštinskih tako i republičkih koji rade i funkcionišu u toj sredini, kao što su republičke inspekcije, poreska uprava, sud, MUP, narodna odbrana i drugo, da ukažu na nepravilnosti i probleme sa kojima su se susreli ili su ih zapazili. Poziva se i da se komentariše i rad funkcionera opštinske uprave, stanje u komunalijama, zdravstvu, obrazovanju, sudstvu, trgovini, saobraćaju i svemu drugom sa čime se svakodnevno stanovnici ove opštine suočavaju. Model “Pitajte Opštinsku upravu“, kako se navodi, služi tome da opštinska uprava bude na raspolaganju svakom građaninu koji želi da sazna sve što ga interesuje iz rada i funkcionisanja svih organa, kako opštinskih tako pokrajinskih i republičkih, javnih preduzeća i ustanova. Kreatori ovih e-servisa naveli su da je njihova obaveza da sve ono što građani preko sajta opštine Novi Kneževac budu tražili dlagovremeno i dobiju, bilo da je u pitanju samo odgovor na postavljeno pitanje ili dostavljanje podataka. Međutim – praksa je pokazala da oni nisu ažurni pri odgovaranju.

Zdravstvo će u 2013. godini u Novom Kneževcu biti finansirano sa 2,3 miliona. Ove godine za ovu svrhu je utrošeno tek 600 hiljada dinara. I verske zajednice će sledeće godine dobiti više sredstava iz budžeta Novog Kneževca. Opština će za turizam u sledećoj godini izdvojiti 500 hiljada dinara, dok će stavka razvoja zajednice dobiti 39 miliona dinara. U okviru ove oblasti, najviše sredstava će se dobiti za tekuće popravke i održavanje, za šta je planirano 16,8 miliona. Interesantno je da se u ovoj godini za razvoj zajednice izdvojilo 17,8 miliona dinara, a da je za tekuće popravke i održavanje izdvojeno 14,5 miliona dinara. Poljoprivreda će iz budžeta Novog Kneževca biti finansirana sa 23 miliona dinara u 2013. godini, dok će se za zaštitu životne sredine izdvojiti 11 miliona. Za razliku od ove godine, za 2013.godinu sredstva za ovu namenu nisu definisana opštinskim fondom za zaštitu životne sredine. Opštinska Direkcija za izgradnju grada dobiće iz budžeta 27 miliona, od čega je najveća svota namenjena za plate za zaposlene i za stalne troškove. U Novom Kneževcu postoji i Javno preduzeće Centar za informisanje, u okviru kojeg će se za emitovanje i izdavaštvo izdvajati više od 6 miliona dinara. Opštinska biblioteka će sledeće godine dobiti 9,6 miliona, dok je prošle godine iz budžeta dobila 7,5 miliona.

U budžetu za 2013. godinu postoji i stavka opštih javnih usluga koje nisu klasifikovane na nekom drugom mestu. U okviru ove stavke postoje i izdaci za plate i dodatke zaposlenih, za koju je u sledećoj godini predviđeno preko milion dinara. Ukupno, ova stavka će dobiti 9,8 miliona dinara.

Ispunjeno obećanje

Na sajtu opštine Novi Kneževac ne postoje vidljive biografije funkcionera. Na internetu se, međutim, može pročitati da je Dragan Babić, aktuelni predsednik opštine rođen 1967. godine i da je završio gimnaziju, gde je stekao zvanje tehničara. On je ujedno bio i nosilac liste Demokratske stranke na izborima 6. maja, pred koje je isticao samostalni nastup svoje stranke, za razliku od prethodnih godina, kada su uz nju bile i LSV i SVM. Babić nema puno javnih pojavljivanja, međutim kada se ipak odluči na javne nastupe obično su oni u vezi sa velikim investicijama. U predizbornoj kampanji, preciznije 5. maja, dan uoči izbora, Babić je najavio da je oko 800 hiljada evra predviđeno za projekte, a da se jedan od njih, iz IPA fondova, odnosi na gradnju puta od Segedina do Đale i na trasiranje i izgradnju biciklističke staze od Deske do granice sa Srbijom. On je tada objasnio da je za pretpristupne fondove Evropske unije, opština Novi Kneževac konkurisala sa više projekata za prekograničnu saradnju sa Mađarskom, i da je prekograničnom saradnjom predviđeno da se obuhvate i projekti iz oblasti kulture i turizma.

Razglednica

Opština pripada Severnobanatskom okrugu, i pored Novog Kneževca čini je još devet naseljenih mesta. Po poslednjem popisu ima 11.568 stanovnika, što je za oko 1.400 manje nego po popisu iz 2002. godine, navodi se na sajtu Mesne zajednice Banatsko Aranđelovo. Najbrojniji su građani srpske i mađarske nacionalnosti, a na teritoriji opštine Novi Kneževac žive i Romi, Crnogorci, Hrvati, Albanci. U službenoj upotrebi su srpski i mađarski jezik.

Novi Knezevac - AIR

Novi Kneževac – turistička Meka za bicikliste?

Ovaj događaj iz predizborne kampanje se razlikuje od većine drugih i kampanjama, jer se sa njegovom realizacijom zaista i započelo. Pre nekoliko meseci je projekat izgradnje biciklističke staze od Segedina do Novog Kneževca, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, predstavljen u Novom Kneževcu. Tada je rečeno da je realizovana prva faza projekta, vredna nešto više od 1,5 miliona evra, od kojih je 364.000 evra utrošeno na uređenje i izgradnju 7,5 kilometara trase biciklističke staze u Novom Kneževcu, dok je u susednoj Mađarskoj u pograničnom području od Segedina kroz naselja Ujsentivan i Tisasiget, do graničnog prelaza Đala izgrađeno oko 15 kilometara biciklističke staze. Predsednik novokneževačke opštine izjavio je da realizacija ovog projekta puno znači za žitelje Novog Kneževca u pogledu povećanja bezbednosti saobraćaja, a da u drugoj i trećoj fazi biciklistička staza izgrađena u Mađarskoj do graničnog prelaza treba da se spoji sa Novim Kneževcom, što će predstavljati i turistički potencijal za ovo područje.

Provalnici haraju, građani se organizuju

Konačno veća bezbednost građana

Konačno veća bezbednost građana

Iako Dragan Babić nema problema sa nestabilnom većinom ili političkim turbulencijama, njegova opština se u poslednjih nekoliko meseci suočila sa ozbiljnim problemima koji se tiču bezbednosti. Zbog toga su se organizovali i sami građani, kako bi na taj način skrenuli pažnju na ovaj problem. Tada su građani upozorili da su na meti provalnika prodavnice, vrtići, kulturno-umetnička društva, sportski klubovi. Rečeno je da su žrtve razbojnika uglavnom stariji građani. Predsednik novokneževačke opštine Dragan Babić izjavio je tada da će Komisija za bezbednost, čiji je predsednik, zajedno sa predstavnicima sela uputiti apel MUP-u i ministru policije i pokušati u direktnom razgovoru s njim da izbore veći broj službenih lica u policijskoj stanici Novi Kneževac, a samim tim i u selima, kako bi se podigao stepen bezbednosti.

Nakon ovog sastanka, novokneževačka policija je krenula u obračun sa razbojnicima i pohapsila više osoba, od kojih su neki bili i maloletnici, a većina njih su bili višestruki povratnici.

Žana Majski (Autonomija)

Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga