NOVI KNEŽEVAC: Demokrate sigurne

Od 31 odborničkih mesta, 21 čine odbornici većine (DS, SVM i LSV), pa nikakve turbulencije i dogovori na republičkom nivou neće moći da ugroze vlast u ovom mestu...

15. okt 2012

Nakon lokalnih izbora, u Novom Kneževcu se nastavila vladavina Demokratske stranke. Sa svojih 13 odbornika u lokalnoj Skupštini, demokrate su odlučile da svoju svoju lidersku poziciju osiguraju koalicijom sa Savezom vojvođanskih Mađara, koji su osvojili šest odborničkih mesta i Ligom socijaldemokrata Vojvodine, odnosno njihova dva odbornika. Time su se u opoziciji našli Srpska napredna stranka, sa svojih sedam, i Socijalistička partija Srbije i PUPS, sa svoja dva, odnosno jednim odbornikom.

Jedini prekid demokratske vlasti u ovom vojvođanskom mestu desio se 2003. godine, kada je vlast na šest meseci preuzela Srpska radikalna stranka, koja na poslednjim izborima nije prešla cenzus. Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Novi Kneževac funkcije su raspodelile dva najveće stranke pozicije: DS i SVM.

Sem odbornika LSV, podršku izboru čelnih ljudi opštine, pružio je i jedan odbornik SPS-a, dok je odbornik PUPS-a bio uzdržan, uprkos činjenici da zvanično ove stranke nisu u koaliciji ni sa jednom od vladajućih stranaka. Odbornici SNS-a su saopštili da neće dati legitimnost sednici, odnosno da neće glasati i birati svoje predstavnike u radna tela, zamerajući Opštinskoj izbornoj komisiji zbog neuvažavanja prijavljenih nepravilnosti.

Za predsednika Skupštine Novog Kneževca ponovo je izabran odbornik iz redova SVM-a, Nandor Ujhelji. Za njegovu zamenicu izabrana je odbornica DS-a Sanja Mićić. Odbornik DS-a, Dragan Babić, ponovo je dobio poverenje odbornika i po drugi put će obavljati funkciju predsednika opštine, dok će njegov zamenik biti njegov stranački kolega, Petar Jančić iz Srpskog Krstura. Novi Kneževac je jedno od retkih vojvođanskih mesta u kojima je oformljena većina, okupljena oko Demokratske stranke, stabilna.

Od 31 odborničkih mesta, 21 čine odbornici većine, pa nikakve turbulencije i dogovori na republičkom nivou neće moći da ugroze vlast u ovom mestu.

Žana Majski (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga