Novi katalonski predsednik formirao vladu sa zatvorenicima i izgnanicima

Turul i Rul izjavili su da prihvataju dužnost koja im je poverena u identičnim porukama preko Tvitera

19. maja 2018

Novi katalonski predsednik Kim Tora formirao je danas svoju regionalnu vladu u koju je uključio dvojicu zatvorenih bivših ministara i još dvoje koji žive u izgnanstvu od pokušaja odvajanja te oblasti od Španije.

Separatista Kim Tora, koji je izabran u ponedeljak, objavio je ukaz imenujući članove nove katalonske vlada, čije formiranje bi mogao da blokira Madrid.

Španska vlada zadržala je upravu nad tim regionom uvedenu 27. oktobra kada je tamo proglašena nezavisnost, i dovela u pitanje legalnost preuzimanja funkcija ministara zatvorenih u Španiji ili u bekstvu u inostranstvu.

Od 13 „savetnika“ regionalne vlade njih dvojica, Žordi Turul i Žozep Rul, u pritvoru su kod Madrida. Turul i Rul izjavili su da prihvataju dužnost koja im je poverena u identičnim porukama preko Tvitera.

Kim Tora izabran je tesnom većinom 13. maja za novog lidera Katalonije, čime je okončan šestomesečni period krize tokom kojeg je Katalonija bila bez vlade.

Tora (55) je vatreni nacionalista kojeg je izabrao bivši katalonski lider Karles Pućdemon, koji u Nemačkoj čeka odluku o izručenju Španiji. Madrid Pućdemona tereti za pobunu i za proneveru javnih sredstava, u vezi s organizacijom referenduma o otcepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile. Pućdemon i dalje sebe smatra legitimnim predsednikom regiona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga