Novi dokazi o ubistvu inspektora Šušnice u Banjaluci početkom rata

Novi dokazi o umešanosti potpredsednik Skupštine RS Nenada Stevandića i biznismena Pantelije Damjanovića u ubistvo policijskog inspektora, koje su vlasti RS zataškale

10. apr 2017

Banjalučki novinar Slobodan Vasković objavio je danas drugi nastavak teksta, u kojem je izneo dokaze i dokumentaciju iz koje se vidi da su u ubistvo penzionisanog policijskog inspektora Miodraga Šušnice u Banjaluci početkom rata, u aprilu 1992. godine, bili upleteni i aktuelni potpredsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i biznismen iz tog grada Pantelija Damjanović.

Ubice, kao ni organizatori ubistva, nikada nisu odgovarali za ovaj zločin, iako su dve osobe, Vladimir Todić i Neven Laka, tokom istrage priznali da su likvidirali Šušnicu i detaljno opisali kako su to učinili.

Šušnica je bio otpočetka ciljana meta ubica i njihovih nalogodavaca, kako bi se Bošnjaci (Muslimani) i Hrvati u Banjaluci optužili da stoje iza njegove likvidacije i kako bi nakon toga usledila odmazda, naveo je Vasković na svome bolgu.

“Šušnica je namamljen u (kafić) Kajak (gde je likvidiran). Pozvao ga je Slobodan Šolaja i zatražio od njega da se nađu u tom kafiću. Šušnica je otišao u ‘Kajak’, ali Šolaja se nije pojavio”, napisao je Vasković i dodao da su zato stigli Todić i Laka, koji su ga likvidirali.

Dodao je da je još snažniji dokaz da su Todić i Laka, nakon ubistva Šušnice, imali nameru da nastave sa likvidacijama Muslimana (Bošnjaka) i Hrvata jesu kopije kartona ličnih karata koje su im date i koje je Vladimir Todić predao inspektoru Dušku Jeviću, 30. septembra 1993. godine, godinu i po dana nakon likvidacije Šušnice.

“Fotokopija pet kartona ličnih karata iskopiranih na dva lista, radi se o kartonima Beganović Izeta, Mešinović Nermina, Pehlivanović Adnana, Stanivuković Ranka i Beganović Rešada, svi iz Banjaluke”, navodi se u potvrdi koju je potpisao Jević, a objavio Vasković.

Dodao je da je ubistvo inspektora Šušnice poslužilo da se nastavi sa likvidacijom nesrba u Banjaluci.

“Apsurdno je da se ubistvo Šušnice ne tretira kao ratni zločin, a činjenica je da nadležne institucije RS nisu uradile ništa da bi zločin rasvetlile, ali jesu sve da ga zataškaju”, naveo je Slobodan Vasković.

Miodrag Šušnica, penzionisani policijski inspektor, ubijen je 10. aprila 1992. godine uveče oko 20 sati u kafiću „Kajak“, u Banjaluci.

Vasković je ranije objavio svedočenje i druge najvažnije dokumente i detalje iz istrage, koji se tiču ubistva Miodraga Šušnice, koji je ubijen sa 17 metaka.

Objavljeno je i svedočenje konobara iz kafića, koji je posvedočio da su u ubistvu učestvovala trojica mladića. Objavljena su i svedočenja Nevena Lake i Vladimira Todića iz 1993. godine, koji su bili osumnjičeni za ubistvo.

Oni su posvedočili da su ih angažovali Nenad Stevandić, Pantelija Damjanović i Nenad Kajkut, ali su kazali da im Šušnica nije bio meta.

Stevandić i Damjanović negirali su u iskazima iz 1993. godine da su bili nalogodavci ubistva.

Porodica Miodraga Šušnice nedavno je javno odbila da se njegovo ime upiše na spomen-ploču poginulim pripadnicima Centra javne bezbednosti Banjaluka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga