Novi direktor Novosadskog pozorišta stupio na dužnost

Valentin Vencel je bio deo ansambla Novosadskog pozorišta u periodu od 1978. do 1991. godine

05. okt 2013

Novi direktor Novosadskog pozorišta (Ujvideki sinhaz) Valentin Vencel otpočeo je svoj mandat tokom kojeg, kako je saopštio, želi da očuva kontinuitet rada ansambla i „estetsku i misaonu orijentaciju“ koje to pozorište gaji.

Vencel je povodom stupanja na dužnost direktora saopštio da je za predstojeću sezonu dobio već gotov i definisan repertoar, te da će „učiniti sve da omogući njegovu realizaciju“.

Dodao je da je ansambl koji je zatekao u pozorištu izvrstan i u „zreloj fazi razvoja“, a da je njegov zadatak kao novog direktora da ih podrži i omogući da nastave da gaje svoj talenat.

„Oni imaju veliki umetnički i zanatski potencijal, i kao ansambl, i kao pojedinci, i gledaću da im omogućim da to još više dođe do izražaja“, saopštio je Vencel.

Valentin Vencel je bio deo ansambla Novosadskog pozorišta u periodu od 1978. do 1991. godine, a završio je glumu u klasi profesora Milenka Maričića.

Skupština grada Novog Sada odlučila je 27. septembra da novi direktor pozorišta bude Vencel, jer je dobio podršku Mađarskog nacionalnog saveta i Upravnog odbora pozorišta.

Neslaganje sa odlukom iskazalo je više od 20 intelektualaca, zajedno sa glumcima pozorišta, koji su zatražili od Skupštine grada da ponovi konkurs za izbor direktora, jer program koji je ponudio Vencel, prema njihovom mišljenju, pokazuje „suštinsko nepoznavanje profila ove kuće, potencijala ansambla, kao i pozicije koju ovaj teatar ima u srpskom i mađarskom pozorišnom životu“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga