NOVI BEČEJ

Novi Bečej je jedino mesto u Srbiji u kom je već tri mandata na vlasti Liberalno-demokratska partija, ali i jedina vojvođanska opština u kojoj se LDP izborio za mandat u novom pokrajinskom parlamentu po većinskom sistemu

15. okt 2012

Lokalnu skupštinu u ovoj opštini čini 31 odbornik. Prema rezultatima majskih izbora, građane će predstavljati 8 odbornika Preokreta (LDP i SPO), 8 odbornika SNS-a, 5 odbornika Demokratske stranke, i po dva odbornika SPS, SRS, LSV, URS i SVM.

Većinu su formirali LDP, DS, LSV, a kasnije su im se pridružili i SVM, SPS i SRS.  S obzirom na to da je LDP na vlasti već duži niz godina, ova koalicija okupljena oko njih je prilično stabilna i nema najava o mogućim promenama. SNS, sranka koja je na vlasti na republičkom nivou, u Novom Bečeju predstavlja vodeću okosnicu opozicije, sa ukupno 8 odbornika.

Predsednik opštine Novi Bečej je funkcioner Liberalno demokratske partije Saša Šućurović, dok je za zamenika predsednika opštine izabran Tomislav Ratković, predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke. Obojica su u prošlom mandatu bili pomoćnici Milivoja Vrebalova, dosadašnjeg predsednika opštine, koji sada obavlja funkciju zamenika predsednika Skupštine Vojvodine. Predsednik skupštine opštine je kandidat LSV-a Srđan Glavaški.

Predsednik opštine Saša Šućurović član je Liberalno demokratske partije od osnivanja. Član je predsedništva LDP i koordinator za AP Vojvodinu. U prethodne dve godine direktor je manifestacije Velikogospojinski dani u Novom Bečeju.

Vojvođanska opština Novi Bečej nalazi se u Banatu, za razliku od susednog Bečeja koji se nalazi sa druge strane reke Tise pripada Bačkoj. Novi Bečej je smešten na 66-om kilometru od ušća reke Tise u Dunav.  Prema podacima poslednjeg popisa (RZS, 2011.), u Novom Bečeju živi oko 24 hiljade stanovnika, a osim gradskog jezgra Novog Bečeja, opštinu čine i mesne zajednice Novo Miloševo, Kumane i  Bočar. Od ukupnog broja stanovnika opštine 70%  čine Srbi, znatan je broj i Mađara 19%, dok je Roma ima svega 3,5%.

Ivana Buš Jović

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga