Nove prekršajne prijave protiv studenata zbog protesta Protiv diktature

"Vlast sa zastrašivanja onih koji su učestvovali na protestima, prešla na kršenje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava"

13. jan 2018

Još dvoje studenata koji su učestvovali na protestima „Protiv diktature“, Đorđe Perović i Jelena Anasonović, dobilo je prekršajne prijave, dok je Pavlu Terziću i Tijani Hegić stigla druga, odnosno treća prijava po redu zbog navodnog organizovanja demonstracija.

Doktorand FPN-a Vladimir Perić, koji je ranije dobio prekršajnu prijavu, primio je poziv na ročište na kome će biti saslušani svedoci. Prema Perićevom viđenju, ovakav razvoj događaja jasno ukazuje na to da je vlast odlučila da ih kazni za njihovo delovanje, te da pokaže da su oni jedina snaga i da jedini imaju moć da odlučuju o svemu.

On poručuje da je očigledno da vladajućoj garnituri zakoni ove zemlje nisu naročito bitni, te da je važna odluka samo jednog čoveka, iz čega izvodi zaključak da će svako ko se njegovoj odluci suprotstavi proći na isti način.

– Samo vođenje jednog ovakvog postupka predstavlja pravni apsurd, a ukoliko uspeju da ga dovedu do kraja, to će biti samo još jedan dokaz da smo od samog početka bili u pravu i da ne živimo u pravnoj državi – ističe Perić.

Tijana Hegić, koja je do sada primila najviše prekršajnih prijava za navodno organizovanje protestnih šetnji, ocenjuje da je sada jasno da nadležni prijave protiv njih nisu podneli kako bi ih samo zastrašili, već da su odlučni da proces dovedu do kraja. Prema njenom mišljenju, ovakav potez je pokazatelj da je vlast sa zastrašivanja onih koji su učestvovali na protestima, prešla na kršenje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Policija je krajem prethodne godine počela da šalje prekršajne prijave studentima koji su navodno organizovali proteste „Protiv diktature“, iako zakon dozvoljava spontana mirna okupljanja koja su reakcija na neki događaj, bez prethodne prijave.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga