Nove optužbe protiv vladike Pahomija

Novine vranjske objavile ispovest mladića koji tvrdi da ga je Pahomije seksualno zlostavljao kada je imao 16 godina

21. mar 2013

Novine vranjske objavile su u današnjem broju izjavu magacionera Eparhije vranjske koji tvrdi da ga je vladika vranjski Pahomije seksualno uznemiravao kada je imao 16 godina.

Mladić je za „Vranjske“ rekao da će otkriti pravi identitet tek kada i ako pravosuđe pokrene postupak protiv Tomislava Gačića, što je svetovno ime vladike Pahomija.

Magacioner je naveo da je izjavu o višegodišnjem seksualnom uznemiravanju 20. februara ove godine dao pripadnicima Uprave kriminalističke policije (UKP) iz Beograda, sa kojima je razgovarao u Leskovcu, jer nije imao poverenja u vranjsku policiju.

„Vranjske“ navode da je seksualno uznemiravanje „počelo u noći između 6. i 7. jula 2004. godine posle noćnog bdenija u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, a nastavilo se u narednih devet godina“.

Trajko Naumović, prvi zamenik tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju potvrdio je da je „službena beleška (iz UKP Beograda) stigla do njih“ i da u ovoj fazi postupka, dok se proveravaju njeni navodi, ne može da iznosi više detalja.

Eparhija vranjska je na svojoj internet stranici www.eparhijavranjska.org objavila saopštenje, kao odgovor na pitanja novinara „Vranjskih“, a u kome se navodi da te novine, po istom scenariju kao što su to uradile 9. januara 2003. godine, žele da naprave „slučaj Pahomije“.

U saopštenju koje je objavljeno na internet stranici Eparhije vranjske navodi se i da je „u prvom slučaju 2003. godine (kada su vladiku Pahomija četvorica dečaka iz Vranja optužila za seksualno uznemiravanje) sud doneo oslobađajuću presudu za episkopa Pahomija i da tu ništa ne može niti da se doda niti da se oduzme“.

U saopštenju Eparhije vranjske se navodi i da su tada (2003. godine) „potrošena mnoga novčana sredstva“ i zloupotrebljeni maloletnici u obračunu ‘inih’ organizacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Eparhiji vranjskoj, ali da „rezultata nije bilo, a neće ih biti ni ovog puta“.

Sudsko veće Opštinskog suda u Nišu je 6. marta 2006. godine oslobodilo vladiku vranjskog Pahomija optužbi za protivprirodni blud zloupotrebom službenog položaja nad četvoricom maloletnih dečaka usled zastarelosti postupka.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga