Nove blokade puteva 25. aprila

Ratari će tada širom Vojvodine blokirati puteve zbog subvencija

20. apr 2012

Zbog novog modela subvencionisanja ratarske proizvodnje poljoprivrednici će 25.aprila ponovo protestvovati. Predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Ivković najavio je da će ratari tada širom Vojvodine blokirati puteve. On je rekao i da će protest trajati sve dok Ministarstvo poljoprivrede ne prihvati zahtev proizvođača da se subvencije daju na osnovu hektara svim registrovanim gazdinstvima, budući da ratari smatraju da ministarstvo nedavnim merama da se subvencioniše biljna proizvodnja po količini proizvedene i isporučene robe, a ne po hektaru subvencioniše otkupljivače, a ne proizvođače.

– Sa subvencijama po kilogramu ne podržavaju se proizvođači neko otkupljivači, jer će oni sa tim iznosom plaćati manje za letinu. Istovremeno, time što će se plaćati samo za letinu koja je predata favoriozuju se određeni otkupljivači koji zahvaljujući ovome mogu sami da formiraju otkupnu cenu – rekao je Ivković za „Mađar so“ navodeći da bi, recimo, proizvođači mogli da izvezu suncokret u Mađarsku po mnogo boljoj ceni, ili šećernu repu u Hrvatsku, ali da se subvencije mogu podići samo ukoliko prodaju u Srbiji.

– Nikada se ne može znati koliki će biti prinos. Nije istina da ovim subvencionisanjem dobijamo veći iznos nego na osnovu ranijeg obračuna. A naročito ne na način da će isplate biti tek iduće godine. Ko garantuje da će subvencije biti i isplaćene? Istovremeno, ima poljoprivrednika koji proizvode na sedmorazrednoj ili osmorazrednoj zemlji. Na severu Bačke na pesku, ili u Banatu na pojedinim područjima ne mogu se postići veliki prinosi. A sa proizvođačima voća, povrća i cveća niko se ne bavi – dodao je Ivković.

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga