Novca ima samo za penzije i plate u avgustu?

Ministar finansija i privrede u Vladi Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je dobio uveravanja od direktorke državnog trezora da samo još u avgustu ima novca za isplatu plata i penzija

03. avg 2012

Prva stvar koju sam pitao direktorku trezora bila je: „Imamo li novca za plate i penzije i do kada“? Odgovor je bio: „Uspeli smo da obezbedimo za avgust“. Dinkić je dodao da treba da se preduzmu još neki koraci da bi se obezbedio novac za septembarske plate i penzije. „Sada radimo na tome da obezbedimo penzije za septembar, toliko je teška situacija“, rekao je Dinkić.

On je izrazio uverenje da će u kratkom roku uspeti da napravi plan fiskalne konsolidacije i sredi stanje u budžetskoj kasi. Ministar je naveo da je njegov plan restrukturiranje duga do kraja godine, tako što bi se vratio dug sa visokim kamatnim stopama, a da ako već moramo da se zadužimo da to bude pod povoljnijim uslovima. „Drugim rečima da se prebacimo na zaduživanje od bilateralnih institucija umesto na domaćem tržištu kapitala, gde je kamatna stopa visoka i kreće se od 14 do 15 procenata“, dodao je Dinkić.

Razgovara se sa potencijalnim kreditorima

Ministar je podsetio da se država do sada zaduživala emisijom trezorskih zapisa, ali da je do sada prodavano 20 odsto emisije, ali se situacija popravila u odnosu na pre mesec dana, te je sada stepen uspešnosti prodaje zapisa viši od 60 procenata.

„Mi imamo ponudu za finansiranje od strane investicionih fondova, ali ja hoću da smanjimo kamatu i obezbedim povoljnije uslove,“ rekao je Dinkić i dodao da razgovara sa potencijalnim kreditorima, ali sve sa idejom da se stane sa zaduživanjem i da se obezbedi da ne bude rasta javnog duga u narednoj godini.
Dinkić je naveo da je razgovarao sa bankama da obezbede povoljne kredite za privrednike, tako što bi se za veliku privredu odobravali krediti po kamati od četiri odsto, a za malu privredu od jedan odsto godišnje.

Predstavnici MMF-a pozvani da dođu u Srbiju

Srpski ministar privrede i finansija rekao je da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zvanično pozvani da dođu u Srbiju i dodao da će morati da se razgovora o potpuno novom aranžmanu jer je postojeći program „mrtav“. „Mi ćemo napraviti u razgovoru sa misijom MMF, koju smo i zvanično pozvali da dođu kada oni žele, novi program koji će biti u interesu Srbije, ali koji će biti realizavan. Ne treba nam program na papiru nego program koji će funkcionisati u praksi“, rekao je Dinkić.

„Prema prvim razgovorima sa predstavnicima MMF-a oni su mi odmah rekli da smatraju da je postojeći program ‘mrtav’ i da treba praviti novi. Dakle, ne treba očekivati, jer nije realno, da program koji je formalno sklopljen prošle godine, a nije zaživeo, bude nastavljen“, precizirao je Dinkić.

Šef kancelarije MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik ukazao je ranije na spremnost misije MMF da dođe na poziv Vlade Srbije radi nastavka pregovora, a da bi polazna tačka pregovora trebalo da budu najnovija ekonomska, fiskalna i druga dešavanja i podaci.

Budžetski deficit Srbije je sada jedan od najvećih u istoriji zemlje i iznosi oko 2,2 milijarde evra, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga