Novaković: Predlog na dnevnom redu kada se postigne konsenzus

DS otvara debatu o promeni izbornog sistema u Vojvodini

17. sep 2015

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković istakao je danas da ta stranka predlaže personalizovani proporcionalni izborni sistem u Vojvodini i da se debata o tom predlogu danas tek otvara.

Novaković je na današnjem predstavljanju inicijative DS u Skupštini Vojvodine kazao i da aktuelni sistem predviđa da stranke odlučuju ko će biti vojvođanski poslanici, a da je namera DS da o tome odlučuju građani.

„To znači da će Vojvodina biti podeljena na 120 izbornih jedinica i da se ljudi neće izjašnjavati za stranke već za imena kandidata i moći će da se opredele za najuglednije predstavnike iz svojih sredina“, istakao je Novaković.

On je objasnio i da je poziv za današnje predstavljanje predloga demokrata dostavljen šefovima svih poslaničkih grupa.

„Nama nije presudna većina u Skupštini, već u društvu i siguran sam da će građani podržati izborni sistem koji omogućava da oni biraju poslanike. Mi ćemo uskoro pozivati na razgovore predstavnike svih stranaka koji imaju poslanike u Skupštini Vojvodine, poslanike, pravićemo okrugle stolove, pozivati politikologe, sociologe, stručnu javnost. Ja sam bez sumnje kada je reč o ishodu predloga“, naveo je šef poslaničke grupe DS u vojvođanskoj Skupštini.

On je naveo da će DS svoju inicijativu staviti na dnevni red Skupštine kada za to bude postojala većina.

„Do toga će doći onda kada bude postojao najširi konsenzus. Ukoliko do toga ne dođe, on se neće ni naći pred poslanicima“, dodao je Novaković.

Novaković je odbacio primedbe da nije u redu menjati izborna pravila u izbornoj godini.

„Jer, ukoliko SNS u republičkom parlamentu najavljuje izmene zakona kojima se smanjuje broj odbornika, što znači zadiranje u izborni sistem, zašto mi ne možemo da otvorimo debatu na pokrajinskom nivou?“, kazao je Novaković.

Demokratska stranka je početkom jula saopštila da podnosi predlog za izmenu izbornog sistema u Vojvodini. Na današnjem predstavljanju inicijative nisu se mogli videti predstavnici drugih stranaka.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga