Novaković (NS): Gradonačelnik Novog Sada pravi kriminalne kombinacije sa kompanijom Galens

Kontroverze oko projekta "Novi Sad na vodi", SNS demantuje optužbe i odgovara uvredama

19. feb 2020

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković optužio je danas gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da kroz projekat “Novi Sad na vodi” zapravo pravi “nove kriminalne kombinacije sa svojim najlojalnijim građevinskim partnerom, kompanijom Galens”, a sve to “pod izgovorom” razvoja grada.

Novaković je na konferenciji za novinare rekao da predlog novog Generalnog urbanističkog plana (GUP) nije ništa drugo do pokušaj ozakonjenja nedozvoljenih radnji.

Dodao je da je i Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” naveo da se na taj način ne može pristupati izmenama GUP-a.

“Očigledna je namera gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Zajedno sa kompanijom Galens prema novom GUP-u, planirano je pomeranje dosadašnjeg nasipa i izgradnja novog, i to u dužini od četiri kilometra i pomeranje od 500 metara u korito reke”, precizirao je Novaković.

Podsetio je da je kompanija Galens vlasnik 3,7 hektara zemlje Brodogradilišta, koje se nalazi u koritu Dunava.

“Mislim da nema potrebe posebno naglašavati da je zakonski apsolutno nedopustivo ovde graditi bilo kakav trajni objekat, a naročito ne zgrade. Činjenicom da Grad pomera liniju nasipa dublje 500 metra stvara se mogućnost da taj deo Brodogradilišta više ne bude deo korita Dunava, što je od izuzetnog značaja samo i jedino za Miloša Vučevića i Galens. Na taj način, ovo potpuno bezvredno zemljište postaje najskuplje građevinsko zemljište u državi”, kazao je Novaković.

Prema njegovim rečima, prema planiranom GUP-u, izmenama linije nasipa dobija se dodatnih 165 hektara luksuznog građevinskog zemljišta.

“Smisao je jasan – koruptivna veza Miloša Vučevića i kompanije Galens, kojoj se pogoduje”, rekao je Novaković, nekadašnji gradonačelnik Novog Sada.

Ocenio je da je ideja gradonačelnika “višestruko štetna”, jer bi pomeranje nasipa dodatno opteretilo korito Dunava.

“Ukoliko bi se desilo da imamo velike količine vode kao što je bio slučaj nekoliko puta u poslednjih 15 godina, nema dileme da su stanovnici Adica, Telepa, Veternika, Kamenjara i Fotoga u ogromnom problemu od poplava. Drugo, blagodeti Dunava moraju se iskoristiti jedino i isključivo za sportske i rekreativne mogućnosti, nikako za stanogradnju i kojekakve biznis varijante gradonačelnika Miloša Vučevića i kompanije Galens”, poručio je Novaković.

SNS: Strah od robije tera Novakovića da izmišlja afere

Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) odbacio je danas opptužbe potpredsednika Narodne stranke Borislava Novakovića da se gradonačelnik i visoki funkcioner SNS-a Miloš Vučević preko projekta “Novi Sad na vodi” bavi “kriminalnim radnjama” i oceniod a Novaković “izmišlja afere” zbog toga što se plaši “robije” koja mu preti zbog optužbi za malverzacije u rveme dok je bio u graadskim vlastima.

“Iznošenje prepiske između preduzeća javnih preduzeća Urbanizam i Vode Vojvodine od strane Novakovića, još jedan je pokušaj manipulacije građanima pred izbore na kojima nema ni teoretske šanse da pređe ni nedavno sniženi cenzus. Novaković je medijima prikazao papire koji ne potiču iz Gradske kuće i, samim tim, nije mogao da mu ih dostavi nikakav uzbunjivač”, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Oceili su da Novaković “izigrava uzbunjivača, bolje rečeno, zbunjivača”, sa ciljem da zaustavi razvoj Novog Sada.

“Građani Novog Sada treba da znaju da uređenje priobalja ne podrazumeva nikakvo nelegalno rušenje, već naprotiv, izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, parkova, drvoreda, travnjaka, sportskih terena, savremene marine, a pre toga uklanjanje velikog broja divljih deponija. Biće urađeno sve ono što nekadašnja stranka Borislava Novakovića nije bila sposobna da uradi za tri mandata od 1996. do 2012. godine”, piše u saopštenju.

Dodali su da će celi projekat biti urađen po zakonu, o čemu vode računa javna preduzeća Urbanizam i Vode Vojvodine.

“Novakoviću bi bolje bilo da obavesti građane gde se nalaze četiri miliona evra, koliko je ukrao od gradnje Bulevara Evrope i javno objasni zašto je priznao krivicu? Upravo strah od vučenja bukagija i dugogodišnje robije je razlog izmišljanja afera”, saopštio je SNS.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga