Novaković: Ideja o pešačkom mostu u Novom Sadu je neracionalna i štetna

"Šarlatanstvo koje puno košta, a efekti su minimalni"

09. jan 2020

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je danas, u pismu aktuelnom gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, da je ideja o gradnji biciklističko-pešačkog mosta na mestu gde je prethodna uprava planirala izgradnju drumskog mosta, neracionalna i izuzetno štetna po budući kulturni, urbani, komunalni i saobraćajni razvoj tog grada.

„Osnovni smisao gradnje drumskog mosta je bio da se aktivira i oslobodi potencijal Petrovaradinske tvrđave i podgrađa kao jedne od najznačajnijih urbanih, arhitektonskih, kulturnih i istorijskih celina na celom toku Dunava. Gradnjom drumskog mosta izmestio bi se saobraćaj iz Beogradske ulice i dela Preradovićeve ulice kao neophodnog minimuma za zaštitu i razvijanje svih mogućnosti ovog kompleksa, koji bi takvom intervencijom mogao da postane novi centar grada, namenjen isključivo pešacima i biciklistima“, naveo je on.

Novaković je dodao da bi se rasteretio saobraćajni pravac od Ulice Jovana Subotića prema Varadinskom mostu dok bi izmeštanjem saobraćaja sa tvrđave Novi sad mogao da se približi mogućnosti da tvrđava bude stavljena na Uneskovu listu zaštićenih objekata.

„Nigde na srednjem i donjem toku Dunava gde je reka najšira ne postoji pešački most, jer je u profesionalnom smislu to šarlatanstvo – puno košta, a efekti su minimalni. Većina mostova, pa i onaj koji je projektovao ‘Ponting’ 2009. godine za potrebe Novog Sada omogućava izgradnju biciklističke i pešačke staze, pa ostaje nejasno zašto bi se gradio most samo za pešake i bicikliste“, naveo je Novaković.

On je ocenio da Gradska uprava ima dve mogućnosti – da posluša struku ili da nastavi sa nekompetentnim odlukama i „potpunim zanatskim nepoznavanjem načina na koji funkcioniše Novi Sad kao urbana celina“.

„Zato pozivamo gradonačelnika Novog Sada da ne povlači dalje korake u pravcu realizacije ove sumanute ideje, a stručnu javnost pozivamo da se uključi u javnu raspravu u vezi sa ovim, po mnogo čemu važnim pitanjem“, dodao je on.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga