Novaković (DS): Umesto da čuva Frušku goru, vlast naplaćuje ulaz i pljačka građane

"Fruška gora je naš ekološki kapital, a ne resurs za iživljavanje vladajuće većine"

16. juna 2019

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Nebojša Novaković oštro je danas kritikovao vlast u Srbiji zbog namere da naplaćuje ulaz u nacionalne parkove i dodao da je na delu uništavanje Nacionalnog parka Fruška gora, kojim se, kako je ocenio, upravlja na veoma loš način.

“Prema navodima pojedinih medija, poseta za četvoročlanu porodicu Nacionalnom parku Fruška gora uskoro će iznositi 2.600 dinara dnevno, što je još jedan udarac na zdravlje i dobrobit građana. Novosađanima vlast seče drveće po celom gradu, uništava zelene površine i među ono malo zelenila koje je ostalo gradi garaže i megalomanske kafiće, a ukoliko građani žele da izađu iz tog betonskog pakla, sada još moraju da budu i bogataši”, naveo je Novaković u saopštenju za javnost.

Podsetio je rukovodstvo Nacionalnog parka Fruška Gora da je Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja u ovom delu Evrope, te da se ovim visokim iznosim “smeju u lice ljudima koji jedino zeleno utočište za svoju decu imaju na toj obližnjoj planini”.

On je naveo da su radnici Nacionalnog parka Fruška gora ovog vikenda posekli veliki broj stabala na delovima staze zdravlja oko Osovlja na Fruškoj gori, koje su održavale generacije planinara.

“Zahvaljujući ovim stazama, kojih ima po celoj planini, ljudi mogu bezbedno da se kreću kroz prirodu, jer su staze bile obeležene, očišćene i održavane. Sve to je godinama rađeno volonterski, uz napor i sopstvena sredstva planinara i entuzijasta, a država, niti Javno preduzeće NP Fruška gora, nisu to prepoznali kao dobrobit, već su ušli u šumu i divljački testerama posekli višegdecenijski trud u samo jednom danu”, naveo je Nebojša Novaković.

Dodao je da Fruška gora “nije resurs za iživljavanje vladajuće većine”, već je “ekološki kapital i zalog za budućnost”.

“Umesto da u naplati taksi vide način da to i ostvare, vladajuće garniture prave sebi još jedan izvor novca koji će vući iz džepova građana, a dokaz za to je neprimerno visok iznos koji može da odgovara samo i jedino njima, nezasitim pljačkašima građana Srbije“, poručio je Novaković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga